Pokud jste si položili tuto otázku, tak čtěte dál. Začnu trošku odjinud.

Co je to homeopatie?

 

Homeopatie je metoda, kde se na potíže vybírá homeopatický lék, který má ve svém obraze (seznam všech potíží, které umí daný lék léčit)všechny pacientovy problémy. Vyjadřuje to známá věta: „Podobné se léčí podobným“.  Proto homeopata zajímá i vše okolo. Spánek, sny, všechny nemoci od narození, ale také jeho osobnost, pocity, touhy, strachy. Má pak k dispozici víc symptomů, aby vybral lék, co je pokrývá.

 

 

Příklad

 

Když se podíváme do homeopatických knih, na otok najdeme asi 200 léků. Pokud ale víme, že se jedná o otok narůžovělý, pacient trpí na angíny, prodělal už i zánět ledvin, nemá nijak velkou potřebu pít, touží mít společnost a přitom je neskutečně protivný a vzteklý, tak pak lékem pravděpodobně bude Apis mellifica (Má v obraze všechny zmiňované symptomy, na rozdíl od jiných léků na otok.).

 

Co je tedy konstituční lék?

 

Apis mellifica bude tedy konstitučním lékem s hlubokým účinkem. Otok rychle ustoupí a nebude v budoucnu nikdy tak obrovský nebo užitím léku Apis melifica se rychle normalizuje… Angíny se objeví zcela výjimečně a celkově se zvýší imunita pacienta. Sám pacient bude popisovat, že jsou najednou všichni okolo jiní, už prý na ostatní tolik nekřičí. Konstituční se dá popsat jako pokrývající celou konstituci – celý organismus, jinak řečeno celého člověka včetně mysli a emocí. Tento lék zjednodušeně probudí samouzdravovací schopnost v nás samotných. Může se třeba stát, že po léku klient opustí vztah. Zjistí, že tuhle práci už dělat nechce. Po letech všemožných diet jde váha najednou dolů. Nezmizí tedy jen sklon k některé nemoci, ale odejde vše, co nebylo ideální. Vysvětlení: Symptom = popis problému, jak je zaznamenám v homeopatických knihách. Například: Bolest hlavy ve spáncích, bolest jako od hřebíku a většinou po ránu.

 

Akutní homeopatikum

 

Homeopatikum není nutné podávat pouze konstitučně. Píchne vás včela a pomůže vám nejvíc Apis na otok – na danou akutní situaci. Tady stačí,  že odpovídá vzhled otoku. Není vůbec potřeba, aby odpovídaly celkové potíže. Například je vašim konstitučním homeopatikem úplně jiný lék, ale v této situaci použijete homeopatikum pouze na danou situaci = akutně (lokálně). Je velmi pravděpodobné, že vám v dané situaci pomůže i vaše konstituční homeopatikum, ale nemusí tomu tak být. Proč? Ten vnější vliv (bodnutí) je natolik výrazný, že to není vaše individuální reakce.

error: Content is protected !!