Kde koupím homeopatika

 

Občas mne překvapí tato otázka a i tato poznámka ohledně homeopatik a tak jsem se rozhodla napsat tento krátký článek. Většinu homeopatik můžete koupit v lékárnách a většina z nich je volně prodejná (nepotřebujete recept od lékaře). Pokud lékárna dané homeopatikum nemá na skladě, může vám jej objednatZásobování lékáren je rychlé, někdy i po pár hodinách už lékárna může mít homeopatika pro vás připravená nebo případně druhý den.

 

Cena homeopatik

Co se týče ceny, tak se jí nemusíte obávat! Počítejte s tím, že se určitě vejdete do stovky. Běžná balení obsahují 85 globulí, tedy dávek. Podle mne to není zase tolik, většina léků a doplňků stravy je výrazně dražší.

 

Homeopatika na recept

 

Může se stát, že homeopatikum není volně prodejné nebo dokonce u nás není registrované. Co to znamená? Lékárna vám v prvním případě lék nemůže bez receptu prodat a v druhém případě vám je nemůže ani standardním způsobem objednatPokud vás zajímají podrobnosti, pak čtěte dál. Jen i přes mou snahu, to co nejvíce zjednodušit a vyhnout se termínům, to moc nejde.

 

Homeopatika a SÚKL

 

Podle právních norem jsou homeopatika u nás řazena mezi léčivé přípravky (léky) a tedy, stejně jako klasické léky, si je můžete koupit v lékárně. Určitá skupina léků je dostupná i mimo lékárnu, ale to se netýká homeopatik. O tom, zda je lék volně prodejný či nikoliv, rozhoduje u nás SÚKLLék bez receptu (volně prodejný lék)musí splňovat daná kritéria (např. nesmí být návykový, nesmí mít závažné nežádoucí účinky, nesmí se jednat o injekce apod.).

 

 

Volně prodejná homeopatika

 

Tato kritéria homeopatika splňují. Ovšem pokud ten, kdo homeopatikum registruje, chce, aby byl přípravek na recept, tak pak je i homeopatikum vázané na předpis. Můžete se tedy v praxi setkat s tím, že některá homeopatika jsou volně prodejná a na některá potřebujete recept od lékaře. Pokud se chcete sami podívat, do které kategorie spadá homeopatikum, které vás zajímá, můžete se podívat na webové stránky SÚKLu.

 

Databáze na SÚKLu

 

Najdete zde online databázi léků, kde stačí zadat název, a dozvíte se, zda je u nás registrovaný, tedy zda jej může lékárna pro vás objednat a také se dozvíte, zda je vázaný na předpis nebo si jej můžete koupit. Pokud homeopatikum není u nás registrované, existuje ještě možnost „individuálního dovozu“. Lékař napíše recept na u nás neregistrované homeopatikum a požádá lékárnu o individuální dovoz. Nevýhodou je nepatrně vyšší cena a delší dodací lhůta (tři týdny).

 

Homeopatika v zahraničí

 

Homeopatika jsou v zahraničí běžně volně prodejná. Výjimkou jsou pouze formy v podobě například injekcí. Je tedy možné si potřebné homeopatikum objednat jinde. Já jsem nejvíc využívala homeopatickou lékárnu Helios, jen nyní nejsou v EU a nákup je komplikovanější. Snadněji si je nyní objednáte na Remedia v Rakousku.

 

Potence

Jste začátečníci a rádi byste porozuměli potencím? Napsala jsem pro vás článek, kde vám vše potřebné objasním. Článek ZDE>>.

 

error: Content is protected !!