Sepia officinalis

 

Sepia je mi velmi blízká, mám sice jiný konstituční lék, ale myslím si, že většina klasických homeopatů by mi ji předepsala. Dobře znám hluboký vnitřní pocit, že mne máma nemilovala, přestože jsem vyrůstala, jako spousta z nás, v takové normální rodině. Znám touhu být dobrá, aby si mne všimli, protože jsem celé dětství měla pocit, že nikoho nezajímám. Znám i pocit, že to musím zvládnout sama, protože mi stejně nikdo nepomůžeVodu a tanec miluji a znám i černé mraky léku Sepia. Tento výčet není zdaleka konečný…

 

Homeopatikum Sepia mám také spojený s prvními homeopatickými úspěchy. Studovala jsem homeopatii tehdy teprve něco přes rok a volal mi táta, že si s mámou neví rady, že má asi depresi. Velmi mne to překvapilo, jsem z vesnice a tam si chlapi žen až tak nevšímají. Popisoval mi, jak je máma zamlklá, otrávená. Dokonce nechce s „holkama“ do města na kafe, vrcholem je, že odmítá jít na ples (máma miluje společnost a tanec).

 

Doporučila jsem tátovi koupit homeopatikum Sepia 30 CH a ať ji užívá 1 x denně. Po týdnu mi táta volal, že se stal zázrak – máma si zpívá, byla si koupit šaty na ples a už plánuje s „holkama“ sezení. To tu homeopatii prostě musíte milovat, nelitujete víkendů a nocí nad knížkami. Homeopatie se stala mojí láskou.

 

Je pro vás homeopatie neznámá metoda? Základní informace o této metodě naleznete ZDE>>. Jsem konstituční homeopatka a doporučuji klientům konstituční homeopatikum – homeopatikum na všechny potíže (celostní přístup). Více o konstituční homeopatii se dozvíte ZDE>>. Konzultace jsou možné osobně i on-line.

 

 

Pojďte se tedy Sepii podívat na zoubek.

 

Matka mne nemilovala

 

Sepia má pocit, že ji matka nemilovala a ona pak nemůže milovat ostatní, neumí lásku vyjádřit. To je červená nit, která se táhne celým jejím životem. V homeopatii používáme termín “centrální blud”, od tohoto pocitu se odvíjí všechny ostatní. Tenhle pocit je ale velmi hluboký a často i nevědomý. Většinou na přímou otázku klientka odpoví, že vztah s mámou je dobrý, nejsme sice žádné kamarádky, ale je takový takový normální. Hluboká bolest v ní ji ani nedovolí se k tomuto tématu přiblížit.

 

Voda

 

Sepia má stejně jako Pulsatilla v sobě aspekt vody. Voda je vyjádřením ženské energie. Živel vody je spojován se zrozením, přeměnou, očištěním i smrtí. Sepia je homeopatikum připravené ze sépie, která je mořský živočich. Pro lepší pochopení a zapamatování je užitečné vědět, že sépie po páření brzy hyne (samec hned a samice brzy po vylíhnutí vajíček), má velmi vyvinutý zrak a je samotářská. Při nebezpečí vystříkne tmavou tekutinu, aby se skryla nebo si pojistila oběť.

 

Vznik léku

 

Tento lék má i zajímavý příběh, jak přišel na svět. Zakladatel homeopatie Samuel Hahnemann měl velmi nemocného přítele a nedařilo se mu ho vyléčit. Rád přicházel věcem na kloub a malíře pozoroval. Všiml si, že při malování stále olizuje štětec. Jeho přítel používal k malbě sépiový inkoust a jeho potíže byly vlastně otrava sépiovým inkoustem. To ho navedlo k tomuto velmi užitečnému léku.

 

Lidové léčitelství

 

Sépiový inkoust se dříve používal při léčbě jater. V Itálii se ještě dnes z inkoustu vaří dětem, které trpí špatným vstřebáváním vápníku, jídlo. Sépiový inkoust se také sloužil k léčbě prolapsu a kontrakcí dělohy.

 

 

Žena Sepia

 

Jak ji můžete poznat? Je dobře oblečená. Z barev si často vybírá černou, hnědou nebo tmavě červenou. Zaujme vás svýma očima, ty jsou velmi zajímavé. Její oči k ní přitahují muže a ona pak neví, co dělat se svými emocemi. Všeobecně dobře vidí, rozlišuje geometrické tvary, vidí ve stínu i ve světle. Její zrak až nahání někdy strach. Vidí dobře i v duševní oblasti, pokud ale nechce vidět, tak nevidí nic.

 

Tanec

 

Sepia miluje tanec, často je její vášní. Cítí se u něj volná a nespoutaná. Ona se obecně cítí lépe při jakémkoliv „prudkém pohybu“ nebo činnosti. Potřebuje cítit, že svému tělu dává zabrat. Může se věnovat aerobiku (dnes to bude spíš Zumba), joggingu, tenisu, plavání… Pomalé procházky, zahrádkaření nebo ležení na pláži jí nevyhovují, ona potřebuje akci. Nevyhovují ji ani strnulé polohy – dlouhé stání, dlouhé sezení. Cvičení ji dělá dobře a pomáhá jí od psychických i fyzických potíží. Také miluje hudbu – vážnou, melancholickou, ale i taneční a rytmickou. Hudba je její vnitřní svět.

 

Bezpečné zázemí

 

Sepia si chrání vnitřní prostor, neukazuje své soukromí jiným lidem. Dělá všechno pro to, aby si svůj vnitřní prostor ochránila a udržela si své soukromí v bezpečí. Je to její nejslabší místo. V momentě, kdy někomu jinému dovolí vstoupit do tohoto prostoru, sdílet své  emoce, stane se velmi zranitelnou. Pociťuje to jako nebezpečí. Obává se, že se dostane do stejné situace, jakou zažila ve své rodině – nedostane se jí uznání, budou ji nutit dělat věci, co sama nechce. Nejlepší obranou soukromí je dovolit do něho vstoupit jen omezenému počtu lidí.

 

Hledání hloubky

 

Sepia hledá hluboké a emocionální spojení. Má pocit, že je okolní svět založen na materiálních vztazích. Podle ní se lidé více zajímají o vydělávání peněz a o dosažení úspěchu. Sepia hledá silný emocionální vztah a chce být pochopena a uznávána. Může třeba říci větu: „Moje matka mi neustále dávala peníze, ale já jsem chtěla lásku.“

 

S druhými lidmi vytváří hluboká a dlouhotrvající spojení. Dlouholeté kamarádky jsou pro ni často víc než rodina. Velký význam pro ni má porozumění, touží po autentickém vztahu. Jen navázat takový vztah je pro ně obtížné, protože se bojí otevřít. Někdy se strachem z bolesti tak obrní, že vztah nemůže nalézt. Bojuje uvnitř s protichůdnými pocity a strachem. Halí se do svého inkoustového mraku, kdykoliv se k ní někdo přiblíží.

 

Emoce

 

Na první pohled vypadá, že emoce nemá, ale ona se snaží před nimi utéct. Potřebuje nezávislost nebo hledá emoční odstup, protože byla citově zraněna. Sepia má sklon emoce potlačit, odtáhnout se od světa do toho svého.

 

Přecitlivělost

 

Žena Sepia je velmi citlivá. Jejím problémem je, že emoce nerada dává najevo. Chce vypadat dobře, silně a nezničitelně. Aby svou přecitlivělost zvládla, utíká často do samoty. Svoji citlivou stránku osobnosti ukazuje jen velmi málo lidem. Sepia se cítí uvnitř bezbranná a otevřít se před někým je pro ni velmi těžký proces. Když to dokáže, naváže hluboké a dlouhodobé vztahy.

 

Láska

 

O lásce uvažuje asi takto: „Tito lidé mne milují. Něco ode mne očekávají. Musím plnit jejich očekávání a nesmím je zklamat. Musím jim vycházet vstříc jako manželka, matka, sestra nebo dcera.“ Za tím je strach se otevřít. Sepia nedokáže dát snadný a přirozený průchod svým citům. Nechybí ji láska, ale její projevy potlačuje a ona upíná se k povinnostem.

 

Když je na konci svých sil, její pocit zodpovědnosti jí stále drží v chodu. Nakonec se začne svému uvěznění bránit a bojuje s tím, co ji spoutává. Je sklíčená, zachmuřená, v černém mraku depresí – jako sépie, když vystříkne inkoust. Pak začne uvažovat o odchodu z domova, aby unikla před břemenem lásky.

 

 

Manželství

 

Tato krásná žena měla hodně ctitelů a vdává se spíš později. Na jedné straně nechce zůstat sama a zároveň se bojí být opuštěna. Touží po blízkosti a přesto potřebuje být i sama. Také si musí ujasnit, zda jde práce a rodina dohromady. Když zvládne tento svůj vnitřní boj a vdá se, je často zklamaná. Stane se většinou ustaranou, upracovanou, necitlivou a kritickou ženou a prožívá manželství spíš jako vězení, usychá v něm.

 

Svého manžela i děti hluboce miluje, je věrná a velice zodpovědná, o rodinu se stará výtečně. To ji ovšem natolik vyčerpá, že pak není schopna nic cítit, aby měla energii nějak zvládnout své běžné povinnosti. Prostě jí na lásku nezbývá ani fyzická ani citová energie.

 

Všechny projevy lásky (manželské, rodičovské, synovské i projevy blízkého přátelství) jí zbavují posledních zásob energie. Potřebuje určitou míru soukromí a nezávislosti, aby měla energii. Může se dokonce stát, že je pak tak zklamaná a vyčerpaná, že opustí muže i děti. Musí utéct, aby se zachránila, není to z rozmaru.

 

Mateřství

 

Někdy to může vypadat, že Sepii chybí mateřský cit, ale ve své nejvnitřnější podstatě jej nepostrádá. Je obdařena hlubokým a silným cítěním. Mateřství je pro ni ale příliš svazující, příliš psychicky i fyzicky vysilující. Děti ji často stojí v cestě při sebevyjádření, cítí se spoutána.

 

Sepia je skvělou mámou, není přehnané ochranitelská a ani sentimentální, je věcná a neuznává žádné nesmysly. Své děti neutiskuje a nesnaží se je připodobnit nějaké své představě. Respektuje osobnost dítěte a nechává jej být sebou samým, i když bez přílišného mazlení.

 

Inteligentní žena

 

Sepia je inteligentní žena, má smysl pro povinnost, je zodpovědná a dobře prospívá ve škole. Vlastně všechno dělá velmi dobře, ale její myšlenky nebo slova jsou: „Můj otec (matka) mě stejně nemá rád(a).“, “Když matka nemá vysokou, tak já ji mít budu.” Často se  rozhoduje velmi racionálně – co je výhodné a co není. Sepia je chytrá, objektivní a má obvykle i pravdu. Upozorňuje často druhé na jejich chyby a zdůrazňuje jejich přehmaty. To se okolí moc nelíbí.

 

Ambice

 

Je velmi schopná, dokáže se prosadit a osamostatnit. Chce být lepší než její máma, chce se od ní odlišit, vlastně s ní soutěží (zvířecí lék). Chce také všem okolo dokázat, jak je dobrá. Sepia je inteligentní, ale i pracovitá a touží po seberealizaci. To je dobrý předpoklad pro úspěch.

 

V zaměstnání je velmi zdatná a výkonná. Nevyhovuje jí těsná a pasivní role manželky v domácnosti. Sepia je obraz moderní ženy, která chce skloubit úspěch v zaměstnání s péčí o rodinu a domácnost. Láska (neumí s ní nakládat) je pro ni spíš břemenem a tak přesune své zájmy do profesní oblasti. Když je duševně zaměstnána a cítí se ve svém živlu.

 

Nezávislost

 

touhu demonstrovat, že může dělat cokoliv bez podpory své rodiny. Na druhé straně trpí tím, že nemá od rodiny podporu. Někdy to vypadá, že jejím hlavním smyslem života je dokázat rodině, jak je dobrá. Touží po nezávislosti, ale je to spíš snaha o vnitřní svobodu. Už od dětství má odpor ke všemu, co jí dává limity a omezení. Touží po lásce a být milována, ale chce si zachovat vnitřní svobodu.

 

Odlišit se

 

Sepia má silnou potřebu se od svého prostředí, okolí a rodiny odlišit. Chce být originální, samostatná a nezávislá. A hlavně jiná než její rodiče, být lepší než máma. Činorodost a pracovitost je podmíněna pocitem vlastní nedostatečnosti.

 

Vše je břemeno

 

Chce být úspěšná a má potřebu rozvíjet své ambice. To, že se musí starat o druhé (manžel, děti… ), vnímá jako břemeno a překážku. Do každé aktivity vkládá obrovské množství energie, nezná spokojenost z dobře vykonané práce. Nikdy nemá dostatek času, jak se má ještě o někoho  pečovat? I když s vypětím sil zvládne péči o druhé, zůstane v ní pocit, že to stejně nikdo neocení.

 

Tíha

 

Pocit tíhy je pro Sepii typický. Vnímá ho na fyzickém těle, ale i psychicky. Cokoliv dělá, vnímá jako těžké. Zejména se to týká činností pro druhé. Vždy musí věci dělat opravdově a proto jsou její vztahy pro ni velmi stresující. Navíc trpí kvůli vztahům ztrátou nezávislosti a svobody. Vztahy ji stojí hodně energie a ta se jí pak už nedostává.

 

 

Sklon k depresím

 

Jako sépie se zahalí do černého mraku v případě nebezpečí, tak i žena Sepia je často v černém mraku depresí. Vidí vše černě a bere v úvahu jenom špatné stránky věcí. Žije v neustálé úzkosti a snadno pláče. Utěšování ji ale dráždí, pláč se snaží vždy zadržet. Do černého mraku depresí se dostane vyčerpáním. Chce se postarat o manžela, děti, domácnost a ještě být úspěšná v práci. Tohle nejde zvládnout. Dalším důvodem je citové vyhoření. Její nenaplněná potřeba po hlubokém a autentickém vztahu ji otupí. Je smutná a lhostejná ke všemu.

 

Společnost

 

Může být nespolečenská a mít „odpor ke společnosti“. Nechce chodit mezi lidi, hlavně kvůli fyzickému úsilí, které společenské vztahy vyžadují. Ve stavu vyčerpání už nemá pak sílu se učesat, hezky obléci nebo se usmívat. Když je už příliš unavená, nemá sílu si užít poslechu hudby, návštěv muzeí, přírody či dokonce svých přátel. Jakmile se překoná a vyrazí do společnosti, ožívá a stane se skvělým společníkem a cítí se dobře, společnost je pro ni vzrušující.

 

Jinak nejraději zaleze do svého černého mraku a přeje si, aby ji všichni nechali na pokoji, aby se jí nikdo nedotýkal, neobtěžoval ani k ní nemluvil, chce jenom spát. Chce samotu a ležet se zavřenýma očima. Spánek jí pomáhá, někdy Sepii stačí i krátké zdřímnutí. Její zoufalství a depresivní nálada na čas mizí.

 

Pokud se Sepia dlouho společnosti vyhýbá a stane se lhostejnou a “ledovou královnou”. Příčinou je zde hluboký zármutek nebo její zdrženlivost.

 

Nespokojenost

 

Sepia už v dětství chce dokázat, že je dospělá. Tvrdě pracuje na tom, aby se stala dokonalou, chytrou… Soustředí se na praktickou úroveň své existence.  Vynakládá spoustu energie a očekává pozornost, úctu, uspokojení a lásku. 

 

Co říkáte, splní se jí její očekávání? Máte pravdu, nesplní a začne být nespokojená. Může být dokonce úspěšná podnikatelka, může dosáhnout vysokého postavení v zaměstnání, ale uspokojení zde nenajde. Sepia v hloubce touží po opravdové a hluboké lásce a naplnění.

 

Vztek

 

Neumí přijmout kritiku. Vysvětluje si ji tak, že ji nikdo nemá rád. Uzavře se s přesvědčením, že jí stejně nikdo nerozumí a že jí nikdo nepomůže. Cítí se bezradná, ale nedá nic najevo a odchází. Když je ovšem vyčerpaná a nemá sílu vztek potlačit, tak pak to tedy lítá. Ve vyčerpanosti ji podráždí i maličkosti jako hluk nebo drobná nepříjemnost. Své výbuchy vzteku si pak vyčítá a to její skleslost ještě zhoršuje. Sama si ovšem neodpustí zraňující a sarkastické komentáře.

 

Odstup

 

Stojí ji velké množství energie udržet si odstup a dostatečnou vzdálenosti od lidí. Uvnitř sebe sama ale bojuje sama se sebou. Cítí vášnivost a zároveň má strach z blízkosti ve vztahu. Bojí se, že nebude pak sama sebou a nebude moci utéct.

 

Rozporuplnost

 

Rozporuplnost ji provází všude. Často dělá věci, které ani sama dělat nechce. Touží po hlubokém vztahu, ale bojí se někoho k sobě pustit. Miluje pohyb a přitom je unavená. Odmítá společnost, ale nechce být sama, protože o samotě také není šťastná. Cítí se slabá a chce být silná, proto tak cvičí a tvrdě pracuje. I když je přepracovaná, odmítá nabízenou pomoc. Chce vypadat silná, ale její sebevědomí je nízké.

 

Jin a Jang

 

Žena Sepia má často v nerovnováze vnitřní ženu a vnitřního muže. Její mužská část se často dere na povrch, ona tomu nerozumí a neumí to kontrolovat. Naopak svoji ženskost potlačuje. Její cestou je objevit svoji vnitřní ženu, žít ji a umět zároveň využívat i svého vnitřního muže.

 

Má například krásný symptom, když je naštvaná, jde se ostříhat.

 

Tady je snadné řešení, jak si u běžných potíží homeopaticky pomoci sami, aniž byste se ztratili

v přemíře informací a tápali v potencích a dávkování 

Ukážu vám, jak si i bez roků strávených studiem pořídit jen ta potřebná homeopatika 
 a mít doma po ruce vše, co budete potřebovat.

 

 

Víte, že se homeopaticky léčí britská královská rodina a spoustu dalších známých osobností? Uvedu pár příkladů: Clinton, Tony Blair, Mahatma Gandhi, Goethe, Beethoven, Richard Wagner, Tina Turner, Cher…

Už jste účinky homeopatie zažili na vlastní kůži nebo u svých dětí a jste nadšení. Bylo by skvělé si v běžných situacích jako je rýmy, kašel, teplota, nevolnost nebo třeba průjem. ALE je tu velké ALE. Kdykoliv otevřete nějakou homeopatickou knihu nebo si něco načtete na internetu, máte hlavu jak balón. Co si si mám panebože vybrat? Je zde vždy minimálně deset možností a ty se ještě liší podle toho, od koho ta doporučení čtete. V tu chvíli máte chuť knihu (počítač) prohodit oknem.

👉 Někdy si i umíte vybrat, ale objeví se další zákeřná past. Jakou potenci? Proč nemohou všichni autoři dát jednu a byl by klid. Jenže jeden doporučí 5, jiný 9 a klidně najdu radu, že mám dát 15 nebo 30. Nechci něco pokazit, vždyť tomu moc nerozumím. Homeopatie se mí líbí, vím že funguje, ale já si na to vůbec netroufám.

👉 Možná jste už zvládli vybrat homeopatikum a rozhodli se i pro jednu z potencí. No a teď zase další zádrhel, jak mám homeopatikum brát? 5 kuliček, 3 kuličky nebo fakt jen jednu? A jak často? Homeopatie pro mě asi není. Buď se budu muset k homeopatovi objednat nebo se zase vrátím k bylinkám.

👉 Možná vás mnozí straší, jak to můžete pokazit, že bez odborných znalostí nemáte homeopatika vůbec používat. Já vás chci naopak podpořit. Dá vám to obrovskou svobodu a, jak jsem psala výše, ušetříte tak čas i peníze.

👉 Opravdu nemusíte se vším chodit k homeopatovi. Stojí vás to nejen čas, ale asi vám neporadí hned a ještě to stojí také peníze. Přitom homeopatika jsou velmi levná. Jednu tubičku pořídíte do stovky a je v ní 85 dávek!

 

Mám pro vás řešení – e-book Domácí lékárnička  s bonusy ZDARMA

E-book Domácí lékárničku jsem napsala jednoduše a maximálně stručně, abych vás nemátla přemírou informací. Vždy si vybíráte opravdu z těch nejčastějších homeopatik. Navíc jsem si dala záležet, abyste si vystačili s minimem homeopatik. Nemusíte si jich nakoupit 100 a ještě v různých potencích. I tady ušetříte. Vystačíte si s jednou potencí na všechny potíže, které v Domácí lékárničce najdete. Určitě se vám nyní velmi ulevilo.

Vím, jak matoucí bývá i dávkování. Každý homeopat říká něco malinko (hodně) jiného. V e-booku Domácí lékárnička uvádím jasné dávkování. Já jako dávku doporučuji jednu kuličku, ale pokud jste zvyklí na 3 nebo 5, uklidním vás, je to úplně jedno – nemá to vliv na účinek.

 

 

POTŘEBUJI PŘESNĚ NĚCO TAKOVÉHO – PRAKTICKÝ A JEDNODUCHÝ NÁVOD.

 

KLIKNI PRO VÍV INFORMACÍ ZDE>>

error: Content is protected !!