Potence

Jestli čekáte informace na téma plodnosti, tak vás dnes zklamu… Článek věnovaný potenci a impotenci si můžete přečíst ZDE>>.

Potence x impotence – zaměřeno na muže

 

Dnes to bude trocha suché homeopatické teorie.

 

Dozvíte se:

  • co to vlastně je potence homeopatika
  • výroba homeopatik
  • typy ředění – potenciace
  • jak vybrat potenci

Co to vlastně je potence homeopatika

 

Každý homeopatický lék má název, který se skládá z latinského názvu látky, z které bylo homeopatikum vyrobeno, číslo a jedno nebo dvě písmena na konci. To číslo je potence.

 

Číslo na obalu udává počet ředění, kolikrát byl roztok s látkou opakovaně ředěn. Postupné ředění je základní proces přípravy homeopatického léku. Každým ředěním vznikají nové potence, které nesou méně fyzikálních a chemických vlastností dané látky a naopak narůstá „síla informace“ dané látky.

 

Výroba homeopatik

 

Nejprve se připraví matečná tinktura. Látka, ze které chceme připravit homeopatický lék, se máčí ve směsi vody a alkoholu (rozpouštědlo) a vzniklý roztok je matečná tinktura.

Pokud se jedná o látky nerozpustné ve vodě a alkoholu, tak se daná látka tře s laktózou. Možná doma máte třecí misku na koření. V podobné misce se místo koření dá daná látka a přidá laktóza. Takto vzniklý prášek se poté rozpustí v rozpouštědle a máme matečnou tinkturu.

 

Třepání a ředění

 

Nyní máme matečnou tinkturu. Odebereme jeden díl matečné tinktury a smísíme v daném poměru s rozpouštědlem (směs vody a alkoholu). Vzniklá směs se intenzivně třepe přesně stanoveným počtem třepání a máme potenci 1. Poté se opět odebere jeden díl potence 1 a mísí opět ve stejném poměru s rozpouštědlem. Po intenzivním míchání, také se tomuto procesu říká dynamizace, vzniká potence 2.

Tak to jde dál a dál a my pak máme k dispozici potenci například 9, 15, 30, 200, ale i třeba 1000, 50 000.

 

 

Teď si možná říkáte, že homeopatii máte spojenou s bílými cukrovými kuličkami. Ano, pokud chceme připravit konečný produkt, cukrové kuličky se impregnují roztokem dané potence.

 

Typy ředění

 

Jakým typem ředění byl lék připraven, to udává jedno nebo dvě písmena za číslem na obalu.

 

 

– C

U nás je asi nejznámější označení CH, které používá Boiron – C a CH je totéž. Jiní výrobci pro stejný druh ředění používají označení pouze C. Latinsky 100 je centum, označení tedy C. Tady se tedy ředí 1 díl roztoku a 99 dílů rozpouštědla.

 

– D

Můžete se setkat i s označením D a někdy X. D jako latinsky decem, což je deset nebo se označuje X. Asi už vás napadá, že tady se bude ředit 1 díl roztoku a 9 dílů rozpouštědla.

 

– K

Občas se můžete setkat s označením K. Písmeno K je podle Korsakova, který si ulehčil ředění tak, že vždy láhev s roztokem vyprázdnil a to, co ulpělo na stěnách nádoby, naředil dalším rozpouštědlem. Vlastně levná výroba, stačí jedna nádoba.

 

– LM (Q)

Méně známým typem je ředění 1:50 000. To je způsob, jak vznikají potence LM a Q. Rozdíl je zde v postupu přípravy matečné tinktury. Tento typ přípravy homeopatických léků ke konci svého života doporučoval a používal samotný zakladatel homeopatie Samuel Hahnemann.

 

Dále se budu zmiňovat o potencích C, je to velmi podobné potenci D. Potence K se moc nevyskytují a LM Q patří do rukou homeopata. Také veškeré běžně dostupné informace o dávkování homeopatik jsou o potencích C a někdy výjimečně D.

 

Jakou potenci vybrat

 

Tento článek nepíšu pro zkušené homeopaty, tak zkusím předat v jednoduché formě:

  • velmi  nízké – tedy okolo 5

Doporučuji k detoxikaci a posílení orgánů.

 

  • nízké – tedy okolo 9

 

Doporučuji na lokální problém. Co tím myslím? Například řeším zánět močového měchýře, vytržený zub, naražené koleno. Lék je vybrán jen na tento problém. V praxi použiji na angínu Mercurius corrosivus 9 CH a stačí mi k předepsání pouze fyzické symptomy – čepy, zápach z úst, zvýšené slinění. Psychický obraz tohoto homeopatika neberu v úvahu.

 

  • střední – tedy okolo 15

Doporučuji také i na lokální problém, ale upřednostním tuto střední potenci v případě, že nechci něco „rozjet“. Zkusím upřesnit. Například kašel se spoustou hlenů, zánět středního ucha, rýma s hojným výtokem. Nižší potence by to všechno mohla výrazně zesílit a my se nechceme dusit hleny, nechceme docílit prasknutí bubínku.

Například u začínající rýmy, kdy je zatím ucpaný nos a nic, tak může 5 nebo 9 skvěle rozjet výtok a vyčistit nos. Ovšem u rozjeté rýmy s hojným výtokem už toto nepotřebujeme.

 

Další situace, kdy je vhodné použít 15, je když ten lék na nás dobře „sedí“. Třeba máme rýmu se žlutým výtokem a vybrali jsme si Pulsatillu. My se i cítíme jako Pulsatilla, toužíme po opečovávání, jsme ukňourané, plačtivé. Máme i psychické symptomy daného léku. Je tu větší podobnost (i na psychické úrovni).

 

Pokud se problém nějakým způsobem dotýká emocí nebo nějak souvisí i s dráhou nervů. Tady použít 15 nebo spíš i uvažovala o potenci 30 C (CH).

 

  • vyšší – tedy 30

 

Doporučuji v případech, kdy lék takzvaně „sedí“ a „sedí“ i ta psychická a emoční složka. Také u silných bolestí (dráha nervů) bych doporučovala 30 CH.

Při vybírání potence se zkuste zaměřit i na sílu, energii problému. Pokud nastoupí prudká horečka, je tu hodně síly, jděte do vysokých potencí. Pokud se jedná třeba o staršího člověka, kde je ta síla velmi nízká, tak volte nižší potence.

 

Ty ještě vyšší potence nechejte homeopatovi.

Pokud ještě i teď vnímáte zmatek ohledně potence léků, nevadí, zkušeností se naučíte nejvíc.

 

Líbí se vám můj článek? Dejte článku To se mi líbí nebo jej sdílejte, může se dostat k více lidem a být jim užitečný.

 

 

 

 

Přehled všech mých manuálů k samoléčbě

 

Jsem autorkou mnohá návodů, jak si můžete pomoci. Jedním z nich je Domácí lékárnička, patří mezi ty velmi oblíbené. Stovky čtenářů má také balíček e-booků o Schüsslerových solích (Více ZDE>>.) a ženy také rádi sáhnou po novince 2018 – Krásná v každém věku (Více ZDE>>.) – nedivím se. Která z nás netouží po kráse? Navíc se zároveň zlepšujete zdraví. Napsala jsem i specifické návody u hemoroidů a žlučníku. Přehled všech produktů ZDE>>.

 

error: Content is protected !!