Máte rádi pohanku?

 

Běžně se vyskytuje ve vašem jídelníčku? Vůbec vás nenutím ji jíst. Já ji také dříve neměla ráda, rozumím vám. Pokud jsou ovšem hemoroidy vašim problémem, čtěte pozorně a zkuste postoj přehodnotit.

 

Rutin – ochránce žil

 

Pohanka je bohatá na rutin. Říká se mu ochránce žil. Nejvíce je rutinu v květech pohanky, doporučuji pít z ní čaj. Můžete jej připravit z pohankové natě nebo v kombinaci například se šípkem. Tady je výhodou, že obsažený vitamín C zvýší účinnost rutinu.

Nebo pohanku smíchejte s mátou, pro její zajímavou chuť (u těhotných žen nedoporučuji). Já osobně mám ráda pohanku ve směsi s citrónovou trávou nebo pomerančovou kůrou.

 

 

Pomerančová kůra také obsahuje rutin. Můžete i doma využít kůru z pomeranče. Nejprve jej důkladně omyjte a pak škrabkou odstraňte oranžovou svrchní slupku. Bílá vnitřní slupka obsahuje až 4 % rutinu.

 

Loupaná semena pohanky

 

Pohanku známe hlavně jako loupaná semena (tzv. kroupy). Existují dva způsoby, jak pohanku zbavit slupek – termicky a mechanicky. Po termickém loupání mají kroupy mnohem tmavší barvu a ty nedoporučuji.

Nejsem příznivcem vitoriánské stravy (nevadí mi tepelná úprava), ale chuť těch světlejších (získaných mechanickým loupáním) je příjemnější. Jednou jsem omylem koupila ty tmavé a vyhodila je – chuť je víc pohanková, než jsem já schopna ocenit :-).

 

Příprava krup

 

Jak ji připravit? Varem se ochuzujeme o obsažený rutin. Já ji připravuji v poměru 1 díl pohanky a 1,5 dílů vody. Přidám sůl, lžičku olivového oleje, špetku kurkumy a vařím dvě minuty. Pak ji nechám pod pokličkou dojít 25 – 30 minut.

 

 

Moje tipy

 

Můžete ji jako přílohu použít místo rýže. Já ji mám ráda v kombinaci s brokolicí – recept je součástí bonusu k mému e-booku Hemoroidy. Pohanku s brokolicí ochucuji nejraději provensálským kořením nebo kari. Můžete směs použít jako přílohu k masu nebo i jíst samostatně.

 

 

Zajímavou přílohu k rybě získáte, když k uvařené pohance přidáte libeček, kousek másla a česnek.

Ještě šetrnější způsob je, že ji zalijeme vařící vodou a necháme přes noc. Mám ráda rychlá jídla a ještě jsem nikdy nezvládla čekat celou noc.

Pro milovníky bramboráku mám ještě jeden tip. Nahraďte strouhané brambory uvařenou pohankou a dochuťte česnekem a majoránkou. Budete příjemně překvapeni.

 

Dlouze nevařte

 

Někde možná najdete, že se připravuje tak, že ji vaříte do změknutí 20 minut. Přijdete ale o velmi podstatnou část rutinu, o který nám u léčby hemoroidů jde.

 

 

Pohanková mouka

 

Na trhu také najdete pohankovou mouku. Jste-li pohankoví začátečníci, tak nahrazujte klasickou mouku opravdu v malém množství a raději u slaných jídel. Má výraznou chuť a bylo by škoda si tuto pseudoobilninu hned zpočátku znechutit. Já ji ráda používám u palačinek, ale jen když je chci plnit špenátem nebo mozzarellou s pestem. U sladké varianty mi chuť pohanky překáží.

Nenásilně ji můžete zařadit do jídelníčku také tak, že jí použijete do polévek (místo rýže, vloček).

 

Co vše umí rutin obsažený v pohance

 

Rutin zlepšuje elasticitu stěny cév, snižuje sklon k prasknutí, ředí krev a zlepšuje její cirkulaci. To vše je u potíží s hemoroidy prospěšné. Ale i obecně u potíží se žilami (křečové žíly dolních končetin). Rutin má také antioxidační účinek.

Mimo rutin pohanka obsahuje také draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek, vitamíny skupiny B a vitamín E. Také obsahuje cholin, který má vliv na regeneraci jater.

 

 

Pohanka má svoji hodnotu i díky tomu, že je bezlepková. Ocení ji lidé na bezlepkové dietě, ale i lidé krevní skupiny A, kde obiloviny s obsahem lepku nejsou doporučovány.

 

Původ

 

Pohanka pravděpodobně pochází z Asie a odtud se šířila dál. K nám ji přivezli Tataři ve 13.století během svých nájezdů. Odtud je i název pohanky, Slované Tatary považovali za pohany a pojmenovali ji tak.

ZATOČTE S HEMOROIDY JEDNOU PROVŽDY a získejte další bonusy ZDARMA

aneb Jak s nimi snadno homeopaticky zatočit (manuál k samoléčbě nejen pro laiky)

 

💥 Znáte ten nepříjemný pocit v oblasti konečníku. Nebo je to dokonce neutuchající bolest a nesnesitelné svědění?

💥 Jsou to muka vydržet sedět v práci. Neulevuje ani speciální podsedák nebo podložky, který navíc problém neřeší. Sednout si do auta a zvládnout dlouhou cestu třeba na dovolenou, je utrpení, které nespasí ani jinak snová dovolená.

💥 To jsem ještě nezmínila, jakou noční můrou je jít na “velkou”. Udělali byste cokoliv, aby to tak příšerně nebolelo. Trošku pomáhají projímadla, stolice je měkčí, ale i tak to šíleně bolí.

💥 No jít s hemoroidy k lékaři, to je také docela děsivá představa. Vystrčit na někoho holý zadek, to je tak ponižující! Byl by to sen to zvládnout jinak!

💥 Teď se vám ulevilo, protože tak daleko to u vás ještě nedospělo. Občas najdete krev na toaletním papíru, někdy se objeví svědění a pálení, ale zatím se to vždy po nějaké té mastičce zklidnilo. Skvělé, že máte aspoň klidová období, ale jistě Vás děsí, že to bude čím dál horší a operace vás stejně nemine.

💥 Začalo to s porodem? To je velmi časté, ale nic to nemění na tom, že tohle nechcete. Když člověka bolí hlava, může si aspoň postěžovat, to je společensky přijatelné. Zkuste ale rozebírat váš konečník!

 

Více informací se dozvíte zde>>.

 

 

error: Content is protected !!