Konstituční?

 

Možná slyšíte slova “konstituční homeopatikum” poprvé. Jedná se o homeopatikum vám velmi podobné – působí na všechny vaše potíže (pokrývá celou vaši konstituci). Podobné ne ve smyslu, že vypadáte například jako pes, protože je homeopatikum vyrobeno z mléka feny (Lac caninum). Nemusíte štěkat, běhat po čtyřech…

 

 

Podobnost

 

U Lac canina (homeopatikum z mléka feny) bude podobnost například v tom, jak důležité jsou pro vás vztahy, rodina. Můžete mít mnohé potíže, které jsou pro dané homeopatikum typické – bolesti hlavy, dutiny, potíže střídající strany. Někde v hloubce pod potížemi bude téma – musím dělat vše podle druhých (páníčka), aby mne měli rádi, jinak nedostanu najíst. Agrese bude velice potlačená a nahrazena právě například agresivní bolestí hlavy. Velmi jsem situaci pro přehlednost zjednodušila.

 

Příklad

 

Homeopatikum Lac caninum může být podáno konstitučně – tady jakoby všechny potíže vyvěraly z chybného nastavení popsaného výše. Stejné homeopatikum Lac caninum ale může být podáno například na zastavení nebo i podpoření laktace, také na bolesti v krku. Nemusí se podat jako konstituční homeopatikum – může pokrývat pouze základní lokální potíže. Uleví a nezasáhne hlubší vrstvy člověka.

 

NĚCO neboli „blud“

 

Konstituční homeopatikum zasahuje NĚCO hluboko v nás. NĚCO, co nějak máme odjakživa. NĚCO, co je příčinou mnoha dalších potíží. NĚCO, s čím sami moc neumíme hnout, protože to nevidíme. Pro nás je to NĚCO nevědomé, přirozené, tak to přece je. V homeopatii se tomu NĚCO někdy říká centrální blud, ale to pojmenování není důležité.

 

Nemoc jako neznalost sebe sama

 

Podání konstitučního homeopatika je takové nastavení zrcadla, uvidíme sami sebe. Já nemoc vnímám jako neznalost sebe sama. Jsme nemocní, abychom mohli uvidět, kdo jsme. Často vnímáme pouze vrchol ledovce, naši vytvořenou představu o sobě. Homeopatie je jedna z metod, která naše (nefunkční) představy boří. Tvrdím, že homeopatie usnadňuje sebepoznání, seberozvoj a učí sebelásce. 

 

Pro mne to je zázrak. Užitím homeopatika se začnou dít změny a nejdou nikdy proti člověku. To, co bylo za zraky, je uviděno.

 

Zázrak

 

Bylo by ovšem idealistické si myslet, že začnu brát konstituční homeopatikum a od té chvíle veškeré potíže zmizí mávnutím proutku. Už budu jen šťastná (ý), zdravá (ý), spokojená (ý)… Některé potíže často zmizí, máme víc energie a vidíme věci z jiného úhlu pohledu. Zázrak je odvislý i od nás, je potřeba dělat změny – konkrétní kroky. My lidé obecně nemáme rádi změny. Hodně o nich mluvíme, ale ve skutečnosti se toho známého držíme jako klíště.

 

Pokud nás konstituční homeopatikum tlačí ke změnám a nejsme na ně připraveni (to nebýváme), tak tento proces můžeme vnímat dokonce bolestivě. Můžeme mít pocit, že se vše hroutí a vůbec to nebudeme nazývat zázrakem. Najednou budeme například vědět, že nás práce nenaplňuje a že musíme pryč. I po konstitučním homeopatiku se budeme bát tento krok udělat. Budeme se tomu bránit a stát si ve štěstí. Nebudeme se cítit zrovna šťastně.

 

Homeopatikum nemůže nic udělat za vás

 

Možná to i uděláte (například odejdete z práce) a stejně budete plni obav z budoucnosti, i tak budete pochybovat. Obecně se obáváme nového a neznámého. Homeopatikum vám dá více odvahy, ale nic za vás nemůže udělat. Také jste například nebyli doposud vůbec zvyklí, dělat rozhodnutí podle sebe. Budete se cítit jak na tenkém ledě. Také okolí nemusí skákat do stropu nadšením, chce vás mít tam, kde vždycky.

 

Osobní zkušenost

 

Můj konstituční lék mne nakonec přivedl k velké změně, dokázala jsem odejít ze zdravotnictví a dovolila si vyměnit zaměstnání (lékárna)  za poslání (homeopatické poradenství). Jen idylické to nebylo a ke konečnému rozhodnutí jsem potřebovala 5 let. Nebylo to tak, že jupí, tohle moje poslání, dávám výpověď, Vesmír se postará.

Uvnitř narůstala obrovská prázdnota a pocit nenaplnění. Bylo pro mne stále těžší cítit vnitřní radost. Vnitřní rozpor ano/ne a obavy mne vyčerpávaly. Tělo mi také začalo razantně dávat najevo, že takhle ne. Stupňovala se mi bolest zad (čím více jsem řešila, tím více bolela), energie například k běhání zmizela v nenávratnu. Uvnitř jsem přesně věděla, co chci, ale udělat ten krok ke změně byl těžký a ne idylický.

 

Od mého rozhodnutí uplynulo pět měsíců. Konečně si můžu jít zaběhat, mám energii a chuť tvořit, cestovat. Sladká odměna přišla. Pro úplnost ještě doplním, že jsem konstituční homeopatikum navíc podpořila i jinými metodami, zejména energetickou masáží a také semináři Evy Marvánové (www.evamarvanova.cz), EFT technikou díky Linda Berger…

 

Někdy jsme slepí

 

Je tedy konstituční homeopatikum zázrak? Pro mne ano. Jen rozumím, že to tak nemusíte vnímat. Většinou jsme schopni ten zázrak uvidět jen s odstupem času. Pak můžeme být na sebe pyšní, že jsme se vydali na cestu sebepoznání a změn. Už se tak urputně nedržíme starého známého. Možná začnete chodit tančit, možná odejdete ze vztahu, možná konečně mámě řeknete, co si myslíte… Užívání konstitučního léku může být velice úlevné, ale procházka růžovým sadem (zázrak v tomto smyslu) to být nemusí.

Nechám na vás, zda je konstituční homeopatikum zázrak.

 

error: Content is protected !!