Zkouška léku

 

Zkouška homeopatik – pokud užíváte dlouhodobě homeopatikum vyšší potence (15, 30 a více), může se stát, že budete dělat zkoušku léku (proving). Často v článcích doporučuji užívat homeopatika omezenou dobu a důvodem je právě možnost této situace. Nejedná se pak o léčbu, homeopatikum neléčí váš problém. Vy zažíváte pro vás nové symptomy (potíže), které nejsou vaše. Například Vás začne bolet hlava, na co jinak vůbec netrpíte.

 

Nová homeopatika

 

Homeopatika se vyrábí z mnoha substancí (materiálů). Může se jednat o část rostliny, minerál, vodu, živočicha (srst, pírko, výměšek žlázy…). Dnes existují homeopatika i “moderní”, mám na mysli například homeopatikum z PVC, očkovacích vakcín, mobilu atd.

 

Zjišťování účinků homeopatik

 

Abychom zjistili, co homeopatikum vyrobené z nové látky umí léčit, dělá se zkouška léku (proving). Skupina lidí opakovaně užívá nově vyrobené homeopatikum a zapisuje, co se u nich děje. Například někdo zapíše, že ho dopoledne bolí hlava, jakoby mu měla prasknout. Jiný může mít potíže s usínáním a někdo další například vnímá tupou bolest v oblasti jater. Po ukončení zkoušky se vyhodnotí zjištěné symptomy. Pokud se bolest hlavy objevila u více účastníků nebo dokonce u všech, přiřadí se tento symptom (příznak) tomuto homeopatiku. Existují homeopatické databáze zápisů z těchto zkoušek. Jedná se o informace ještě  neověřené praxí.

 

Databáze homeopatických léků

 

Aby informace byly relevantní (ověřené), musí se účinek prověřit ještě v praxi. Homeopat podá nové homeopatikum svému klientovi a pokud se díky homeopatiku vyléčí například zmiňovaná bolest hlavy, nahlásí správci databáze (ověřené informace praxí) svou zkušenost . Pokud existuje dostatečné množství prokázaných vyléčení, může být nové homeopatikum a daný symptom zapsán do oficiálních homeopatických databází, jako je například Radar, MacRepertory. Tyto databáze jako uživatel používám. Jen pro vaši představu, zkušenosti musí být od uznávaných světových homeopatů (moje by je zatím vůbec nezajímaly :-))..

 

Rizika u samoléčby

 

Pokud nemáte dostatek homeopatických znalostí, může se stát, že nevědomky uděláte zkoušku léku (proving). Dočtete se například na internetu, že na pukavou bolest hlavy je skvělé Natrum muriaticum. Pořídíte si rovnou 30 CH – to “silnější”. Řeknete si, vždyť je to jen cukr, co se mi může stát…

 

 

A ono se „něco“ stát může. Pokud homeopatikum Natrum muriaticum není dostatečně podobné vašim potížím, což vy ani netušíte, můžete na sobě dělat proving. Neznáte dalších 100 homeopatik na bolest hlavy a neznáte základní principy léčby. Užíváte dané homeopatikum například dva měsíce a vůbec vám nedojde, že ty návaly slz, smutku, bušení srdce a ekzém souvisí s užíváním homeopatika.

 

Proving

 

Zmiňovaná projevy nepatří vám, ale homeopatiku. Jak uvádím v příkladu s Natrem muriatikem, ty slzy, smutek, bušení srdce a ekzém patří homeopatiku. Všechny tyto symptomy (příznaky nemoci) umí Natrum muriaticum léčit, když je zde splněno pravidlo podobnosti. Vy vlastně děláte nevědomky zkoušku (proving). Zažíváte na těle i psychicky symptomy navozené homeopatikem. Vy se neléčíte, vy poznáváte Natrum muriaticum živě v přímém přenosu.

 

Co s tím?

 

Homeopat má dostatek znalostí, aby situaci rychle rozpoznal a hned lék vysadil. Všechny projevy postupně odezní, nedojte k trvalému poškození. Zda přechodné projevy budou odcházet den, týden nebo měsíc záleží na vaší citlivosti, délce užívání a počtu dávek. Možná někde najdete rady, jak účinek blokovat mentolem či kávou, můžete vyzkoušet.

 

 

Moje slzy

 

Zkoušku homeopatika Natrum muriaticum jsem zažila na sobě. Homeopatii jsem studovala teprve dva roky. Podle homeopatických knih mi přišlo, že jsem to celá já – uzavřená, uvíznutá ve smutku a minulých ublíženích. Vzala jsem si několik dávek Natra muriatika a rovnou v potenci 200. Teprve po měsíci jsem si uvědomila, že dělám na sobě zkoušku (proving) tohoto léku. Brečela jsem na každém kroku, vyhledávala jsem samotu a rochnila se v hlubokém smutku. Naštěstí mi to brzo došlo, nevzala jsem si další dávku a vše během pár dnů odeznělo. Mám o zkušenost víc, přesně vím, jak se klient potřebující homeopatikum Natrum muriaticum uvnitř cítí a lépe ho u klientů rozeznám.

 

Prosba k Bohu

 

Nechci vás nyní strašit, ale mám stále v živé paměti vyprávění mého učitele. Dělali zkoušku homeopatika Sepia. Navozené stavy byly, zejména pro chlapa, naprosto šílené a odcházely velice pomalu. Už měl v sobě spoustu kávy a mentolové bonbóny cucal jeden za druhým. Víte, co nakonec pomohlo? Modlitba. Šel v noci na louku a prosil Boha, ať z něj ty hrozné pocity sejme. Bůh ho vyslyšel.

 

 

 

Strach a obavy

 

Nechci vás strašit. Myslím, že všichni máme svých strachů a obav dost. Jen vyzývám k selskému rozumu. Pokud se děje něco “divného”, raději homeopatikum hned vysaďte a poraďte se. Je zbytečné na sobě dělat zkoušku léku (proving). Homeopatie je skvělá metoda, ale i sebelepší nástroj potřebuje uživatele, který s ním umí zacházet. Také nemůžete jet na závody F1 jen díky tomu, že máte patřičné auto (homeopatikum). Potřebujete umět auto ovládat.

 

Proč je dobré účastnit zkoušek

 

Zažít na vlastní kůži zkoušku homeopatika je skvělá zkušenost. Já absolvovala tři a ráda bych v budoucnu i proving zorganizovala. Podmínkou je být zdravý (v rámci možností). Nejsilněji vnímám zkoušku máku před lety. Nemusím být drogově závislá, a přesto můžu porozumět stavům, jaké lidé asi zažívají. Ještě teď si pamatuji tu nirvánu, špatný odhad vzdálenosti, strachy… To je ale na celý článek, někdy ho napíši.

Dělat zkoušku omylem (chybně vybraným homeopatikem) ideální není – nejde nám v tu chvíli o poznání, ale chceme úlevu od potíží a ta nepřichází.

 

 

Přehled všech mých manuálů k samoléčbě

 

Jsem autorkou mnohá návodů, jak si můžete pomoci. Jedním z nich je Domácí lékárnička, patří mezi ty velmi oblíbené. Stovky čtenářů má také balíček e-booků o Schüsslerových solích (Více ZDE>>.) a ženy také rádi sáhnou po novince 2018 – Krásná v každém věku (Více ZDE>>.) – nedivím se. Která z nás netouží po kráse? Navíc si zároveň zlepšujete zdraví. Napsala jsem i specifické návody u hemoroidů a žlučníku. Přehled všech produktů ZDE>>.

 

error: Content is protected !!