Pavla Kupčo

 

www.pavlakupco.cz

 

Pavla Kupčo je máma a psycholožka (www.pavlakupco.cz). V minulém článku (11 TOP homeopatik pro snadnější zvládání školyjsem sdílela své tipy na homeopatika, která mohou být užitečná u nástupu do školy/školky. Položila jsem Pavle otázku na stejné téma: “Co bys poradila rodičům dětí, které čeká nástup do školy/školky?”.

 

 

 

Rady a tipy od Pavly

 

  • dovolte sobě i dítěti cítit jakékoli emoce

Dovolte dítěti cítit strach. Berte jeho obavy vážně. Udělejte si čas jej vyslechnout a probrat je s ním.

Stejně tak dovolte cítit jakékoli emoce i sobě. Negativní pocity týkající se školky se však snažte zpracovat si sama nebo je probrat s manželem či s kamarádkou, nikoli se s nimi svěřovat svému dítěti.

Čím mladší děti, tím více jsou napojeny na matku a nasávají její emoce jako houba. Máte-li i vy strach, pracujte se svým strachem. Je to často nutná podmínka, aby se mohlo zklidnit dítě.

 

  • připravte se v klidu předem

    • Mluvte s dítětem předem o tom, co vše ho čeká – jak to bude ve školce/škole probíhat.

Má-li z něčeho konkrétního obavy, proberte je společně a ptejte se ho, co by mu mohlo pomoci danou věc zvládnout. Snažte se najít řešení pro případ, že by nastalo to, čeho se dítě obává.

Hledejte něco, na co by se mohlo dítě ve školce či škole těšit, ale nepřikrášlujte, co se týče pozitiv, které ho čekají, ani mu neslibujte dárky za to, že „to vydrží“.  Také mu nevyhrožujte.

 

    • Najíždějte poslední dny prázdnin pomalu na režim dřívějšího usínání i vstávání.

Dohlídněte na to, aby šlo dítě do školky/školy první dny vyspalé a najedené.

    • V případě, že je předmětem strachu dítěte (nebo vašeho) něco, co si lze předem natrénovat, a tak mu situaci usnadnit, udělejte to.

Např. když se bojíte, jak bude dítě zvládat odloučení od vás, nenechávejte premiéru odloučení až na první den školky, ale trénujte jej s dostatečným předstihem například tím, že dítě bude chvíli hlídáno babičkou nebo dědou apod.

 

  • dejte sobě i dítěti čas

Udělejte vše proto, aby první dny školky/školy probíhaly v co největším klidu. Nakupte a připravte vše, co je třeba s dostatečným předstihem. Domluvte se v práci, že první dny budete chodit do práce později nebo si vezměte dovolenou. Nebudete-li v klidu vy, bude těžko v klidu vaše dítě.

 

První dny (platí hlavně u školky) je dobré nemuset nikam pospíchat a rozloučit se s dítětem, až na to bude připravené. Ideální je, není-li předávání dítěte honěno a vyžadováno například jen v šatně, ale je-li třeba možné počkat, až se dítě v novém prostředí rozkouká a začne si hrát. Pak je snazší se v klidu rozloučit.

 

11 TOP homeopatik pro snadnější zvládání školy

error: Content is protected !!