Nejsem hysterka

 

Urazí vás, když o vás někdo řekne, že jste hysterka? Dříve mě to přímo nadzvedlo a velmi dotklo. Bylo to moje citlivé místo, kde bylo snadné mě zranit. Vždyť jsem přece rozumná, klidná a vyrovnaná… Já nerozbíjím nádobí a nekřičím jak smyslů zbavená. Spíš jsem se výlevy jiných žen dívala shora.

 

 

Někdy to bouchne

 

Ale znáte to, občas se najdou situace, kdy vybouchnete jako sopka a pak si to vyčítáte. Čím víc se snažíte být klidná, tím víc to ve vás vaří. Pak stačí jen drobnost a vylítnete jak čertík z krabičky. K moudrosti mám stále ještě daleko, ale aspoň už vím, že strkat emoce pod koberec, do skříně nebo do sklepa se nevyplácí. Člověk prý nikdy nedělá to, k čemu nebyl dotlačen. Nemusíme ale čekat na buldozer, můžeme si všimnout i jemnějším tlaků.

 

Ignatia – výbuch a paradoxy

 

Tento výbuch emocí je nejvíce typický právě pro homeopatikum Ignatia amara. Vyznačuje se také paradoxy a ty znám také dobře. Například mě bolí žaludek, nic nemůžu jíst, ale ořechy ano. Hlavně dříve, když mi bylo hodně smutno, tak stačilo, aby zavolala kamarádka a všechny chmury byly pryč mávnutím kouzelného proutku.

 

Ignatia není jen pro ženy

 

Ignatia může pomoci i mužům. Ignatia není lék jen pro ženy a na výbuchy nebo hysterii. Homeopatie je celostní metoda, homeopatika nejsou na “něco”. Homeopatikum pokrývá celou škálu potíží daného člověka. Jen mnohem častěji je Ignatia užitečná ženám než mužům. Více o homeopatii najdete ZDE>>.

 

Jaká Ignatia je?

 

Ignatia je velmi křehká, citlivá a velmi labilní. Je často umělecky založená, je velmi vzdělaná a miluje hudbu. Je princeznou, která sní o romantickém princi. Nežijeme v pohádce a ona to nějak nemůže pochopit. Opakovaně se zklame, a to vede k jejímu emocionálnímu rozladění a výkyvům nálad.

 

Ignatia a nerealizovatelné sny a představy

 

Jak to asi může dopadnout, když se naše sny a představy nemohou vůbec uskutečnit? Když veškerou naději a úsilí dáme do cesty, která nemá reálný cíl? Ignatia je v tom přebornice. Nedá si za cíl, že se stane kadeřnicí, že chce mít u domu zahrádku…  Ignatia bude zachraňovat deštné pralesy, velryby nebo bojovat proti stavbě dálnice. Nebylo by na tom nic zlého, kdyby neměla svá očekávání. Nemohou se naplnit a ona je pak zklamaná, rezignovaná, zatrpklá

 

Vracející se myšlenky

 

Má sklon se stále vracet ke stejným myšlenkám, dokola se jí vrací. Velmi jí to vadí, ale neumí si pomoci. Stále se vrací do ublížení, která se jí stala. Cokoliv se jí stane, nadlouho se uzavře. Stane se postupně zatrpklou. Své romantické sny a představy pak někdy vymění za boj. Opět si ale vybere něco velmi nereálného, tento boj nejde vyhrát a jen ji utvrzuje v tom, jak svět je strašný.

 

Ignatia a nemoci

 

Pro Ignatii je typické, že se její emoční výkyvy hned projeví na těle nemocí. Může se jednat skoro o cokoliv – kašel, ischias, bolest hlavy, žlučníkové potíže… U Ignatie mluví tělo za duši mnohem výrazněji než u jiných léků. V homeopatických repertoriích patří mezi nejpoužívanější homeopatika na psychosomatické nemoci.

 

Přecitlivělost

 

Všechno hrozně prožívá, ale moc o tom nemluví v důsledku výchovy. Zejména náhlé ztráty (odchod nebo úmrtí) jsou pro ni příliš. Předstírá, že je vše v pořádku, emoce se projeví navenek nevědomky vzdycháním, ukápnutím slzy. Myslí si, že zklamání a smutek nelze nikdy ničím pozitivním nahradit. Pokouší se kontrolovat pláč, ale zcela se jí to nedaří. Pláče o samotě, uleví se jí. Působí uzavřeně, snaží se vypadat bezstarostně, přestože je hluboce dotčena ztrátou.

 

Ignatia a zármutek

 

Když je Ignatii smutno a trápí se, nechce vůbec mluvit a ani abyste na ni mluvili. Všechno by se ještě u Ignatie zhoršilo. V tomto stavu nechce do společnosti a když ji přemluvíte, bude jí tam ještě hůř. Je pak velice tichá a mrzutá. Jen sedí a je zadumaná. Nepřehlédnete, jak stále vzdychá. Může se dostat do stavu, kdy tak pohrdá životem, že myslí na sebevraždu.

 

Důvod zármutku

 

Ignatia má ideály, které nejdou uskutečnit. Reálný život je úplně jiný, než si ho vysnila. Neustále trvá na svých ideálech, za které bojuje, a tak se sama ničí. Nenaplněné představy vedou k pocitu marnosti. Je opravdu tvrdohlavá a neustoupí od své představy, jak by měl svět vypadat. Často se jí v noci zdá, jak marně a neúspěšně za něco bojuje.

 

Ignatia a držení emocí

 

Ignatia prožívá svůj zármutek velice intenzivně, ale pokouší se ho udržet uvnitř.  Neumí o něm hovořit a utápí se v nekonečném smutku a citových problémech. Má pocit, že to nikdy neskončí, že to nikdo nemůže pochopit, že už nikdy zármutek nemůže zmizet. Nevěří, že může být někdy šťastná. Jen sedí, vzdychá a odmítá pomoc druhých. Bojí se, že bude na obtíž. Nechce plakat, aby nebyla zranitelná.

 

Pláč a smích

 

Když už se směje, její smích je nekontrolovatelný a hysterický. Vůbec tomu nerozumíte a nechápete tu přehnanou rekci. Pak ani nevíte, co se stalo, a najednou je tu štkaní, vzdychání a někdy i pláč. Vše se může změnit během chvilky. Stačí, že zavolá kamarádka, změní se scéna ve filmu nebo ji rozptýlí něco jiného a Ignatia se opět hlasitě směje.

 

Ignatia a vztahy

 

Její nereálné představy o životě se samozřejmě týkají i vztahů. Její představa vztahu je velmi romantická a naivní. Možná proto dostává od života tvrdé lekce. Vždy si přitáhne dominantního a až despotického partnera, který ji vždy zklame.

 

Romantička

 

Ignatia je velmi romantická. Když někoho potká, dokáže se okamžitě zamilovat. Od prvního dne si myslí, že potkala svého vysněného prince a má o něm idealistické představy. Myslí si, že se už nikdy nemohou rozejít, že spolu budou navždy. Velmi se snaží partnera potěšit a zavděčit se. Duševně splývá s partnerem a chová se jako by byla vdaná.

 

Ignatia se snadno nechá svést

 

Je až neuvěřitelné, jak snadno může tuto ženu muž získat. Snad stačí jen sladká slůvka “Mám tě rád.” a ona uvěří, že on je ten pravý, že našla svého vysněného ideálního partnera. Přestože se už několikrát zklamala, opět ji ani nenapadne, že by to mohlo být jen na chvíli. Nepřipouští si možnost rozchodu.

 

Potřeba zamilovanosti

 

Ignatia má neskutečnou potřebu být zamilovaná a stane se jí to velmi snadno. Ona si prostě nemůže pomoct. Pořád hledá někoho, o kom by mohla snít. Když je zamilovaná, tak nepotřebuje jíst, spát a není schopná nic dělat.

 

 

Závislost Ignatie

 

Je od první chvíle na partnerovi závislá. Pořád chce od něj slyšet, že ji má rád a lepí se na něj. Když má pocit, že ji partner nechápe na 100 % a nemiluje ji jako na začátku, je strašně nešťastná. Ignatia očekává, že ji partner bude rozumět beze slov. Má přehnané ideály a není ochotna ke kompromisu. Je velmi přecitlivělá, zraní ji i banalita. Co se stane, když se i jen nějakou drobností partner nevědomky dotkne? Přijde teatrální scéna, jakou umí snad jen Ignatia.

 

Začarovaný kruh

 

Jak jsem zmiňovala výše, Ignatia se umí zamilovat opravdu raketově. Velmi snadno se nechá svést. Jak to může asi dopadnout? No je opuštěna. Každé opuštění ji neskutečně zraňuje, pořád ho v sobě nosí a neskutečně ji bolí (nezapomíná). Pak zase někoho potká a celé se to opakuje. S každým dalším kolečkem se bolavá zranění kupí a pak se dostane do bodu, kdy vztahy odmítá.

 

Prý ji potřebuje každý puberťák

 

Když si vzpomenu na svou pubertu, tak tomu rozumím. Kdy jindy jsou naše představy o lásce a vztazích tak naivní a romantické. Vzpomínám si, jak strašně bolelo každé zklamání a ztráta iluzí. Neuměla představit, že to někdy přebolí. Nikdo mému žalu nemohl porozumět a nikdo mi nemohl pomoci. Svět mi přišel nespravedlivý. Asi jsme každý někdy Ignatii potřeboval.

 

Nemoci ze zklamané lásky

 

Ignatia tak silně prožívá své zklamání nebo ztrátu, že si může navodit mnohé zdravotní potíže. Může se zde jednat nejen o zklamání v lásce, ale také o ztrátu partnera, ale i také pejska. Někdy je zklamaná z nenaplněného očekávání a trpí tichým smutkem.  Ignatia z hluboké deprese nemůže najít cestu ven. Pokud ve zklamání (ztrátě) setrvává, rychle somatizuje (objeví se nemoc).

 

Hysterie

 

Neumí o svých citech a zraněních mluvit. Když je unavená a vyčerpaná, nedokáže city uvnitř udržet a bouchne jako sopka. K výbuchu stačí sebemenší rozpor. Rozjede se přímo divadelní scéna. Takové nářky a mdloby opravdu připomínají manýry hvězd. Chce například, abyste za ní šel a pak vás teatrálně vyhodí. Její pláč nebo smích uslyšíte na hony daleko. Jakmile se něčím rozptýlí, vidíte během vteřiny někoho úplně jiného.

 

Paradoxy

 

Proměnlivá nálada Ignatia je často paradoxní. V jednu chvíli hystericky pláče, naříká a omdlívá a za chvíli se až křečovitě směje. Smích a pláč v jednou pytlíčku. Sama kouří, ale vadí jí cigaretový kouř. Když jí bolí v krku, víc ji vadí tekutiny než pevná strava. Je jí špatně a dá si těžké jídlo, protože lehčí by ji neudělalo dobře. Při hemoroidech víc trpí u měkké stolice než u tuhé. Čím více jí, tím větší má hlad. Tento seznam paradoxů by byl nekonečný. Paradoxy k Ignatii patří.

 

Tvrdost a křehkost

 

Ignatia má v sobě emocionální křehkost i tvrdost. Snaží se druhého potěšit. Když se cítí špatně a realita otřásla jejími ideály, začne se chovat hystericky. Je zde velká křečovitost projevu, což se na těle projeví sklonem ke křečím, kolikovitým bolestem, záškuby, tiky… Když emocionálně zatvrdne, stane se velmi tvrdou a ambiciózní.

 

Tvrdohlavost

 

Je neústupná. Tvrdohlavě si stojí na svých ideálech a bojuje za ně. Za každých okolností si vytvoří představu, jak to má být. Bojuje za svou nereálnou představu a není ochotna představu sladit se skutečností. Bude do posledních sil zachraňovat velryby, i když potřebuje zachránit hlavně sebe. Je to vlastně její životní lekce – spojení protikladu jejího ideálu a reality.

 

Zatrpklost

 

Když si Ignatia absolvuje několik koleček zamilování a opuštění, přeteče poslední kapka a Ignatia zatrpkne. Myslí si, že již nikdy nebude v životě šťastna, nemá radost ze života a nemá ráda společnost. Stane se ženou nedůtklivou, urážlivou, podezíravou a pochybovačnou. Její romantické sny byly zmařeny, vše je zničeno a její život je v troskách.

 

Ambice

 

Může se stát, že si řekne, že to mužům ukáže. Vybere si schválně typicky mužský obor, a protože je chytrá, může se jí podařit být dobrá. Velmi tvrdě půjde za svým úspěchem. Pak se cítí důležitá a uznávaná. Přesto její hlavní touhou je být milována.

 

Emancipovaná žena

 

Ignatia je velmi chytrá, rychlá a ambiciózní. Aby zapomněla na svá zklamání, ráda cestuje a někdy propadne touze po zrovnoprávnění mužů a žen. Je to vlastně další nereálný idealistický sen. Stane se velmi agresivní a podrážděnou. Předstírá, že je v pohodě a doma pak pláče.

 

Neefektivní námaha

 

Neefektivní námaha je společná celé čeledi loganiaceae, kam Ignatia patří. Ignatia je pohlcena dosažením nerealizovatelného ideálu, od kterého není schopna ustoupit. Neumí se vzdát fixních (neměnných) představ. Nemůže ani odpočívat, musí neustále jít za svým nedosažitelným cílem, dokud se sama nezničí.

 

Pracovitost

 

Ignatia je velmi pracovitá. Chce aktivitu a pokud je něčím zaměstnaná, cítí se dobře. Je pak živá a veselá. Přesto snadno může přejít rychle do vzteku. Stačí se jí něčím nepatrně dotknout a může vám uštědřit pěknou nadávku.

Ignatia má i opačnou stranu mince aktivity, dokáže být lenivá, znuděná a až apatická. Je jí vše úplně jedno a má přímo odpor cokoliv dělat. V tomto stavu se nedokáže soustředit, neudrží pozornost, je zmatená, pomalá a nedává pozor.

 

Svět je nespravedlivý

 

Opakovaně zraněná Ignatia dojde do bodu, který vystihuje její věta: “Svět je nespravedlivý.”. Ona to chtěla jinak. Je nespravedlivé, že je sama. Je nespravedlivé, že ji opustil, když o něj tak pečovala. Ona si přece zaslouží být milována, proč je svět tak nespravedlivý. Vlastně to nemá řešení – její vysněný ideální partner neexistuje a ona chce toho vysněného a je nespravedlivé, že ho nemá.

 

Frustrovaná idealistka

 

Nespravedlnost se nemusí týkat pouze vztahů s muži. Často si k realizaci najde stejně nereálné cíle, kterých prostě nejde dosáhnout a opět je ve stejně neřešitelné situaci. Může se třeba rozhodnout zachraňovat velryby nebo deštné pralesy. Bojuje o realizaci ideálu, který ale není realizovatelný. Její vize záchrany nemůže být naplněna, ona trpí a svět je opět nespravedlivý.

 

Ignatia a strachy

 

Velmi se bojí budoucnosti. Bojí se, že se něco hrozného stane. Může mít strachy o své zdraví, že se zblázní, z hrozící nemoci i ze smrti. Trápí jí svědomí a bojí se zla. Také se bojí, že je kritizovaná a má strach ze samoty.

 

Tajnůstkářství Ignatie

 

Ignatia neumí vyjadřovat své pocity. Nechává si v sobě všechna zranění a ublížení, trápí se a cítí se osamocena. Často je to i důsledek výchovy. Neumí přijmout pomoc a předstírá, že je vše v pořádku. I z maličkostí si dělá velké starosti. Emoce projeví svým vzdycháním, aby uvolnila vnitřní napětí nebo jí nevědomě ukápne slza. Pláče až o samotě a tím se jí uleví.

 

Neřekne si

Ignatia něco chce, ale neumí si o to říct. Pokud si o něco žádá, dělá to nepřímo. Spíš čeká a do posledního momentu věří, že to dostane. Když to nakonec nedostane, je velmi smutná a zklamaná. Často pomoc od druhých nevyužije a působí nevděčně.

 

Film Hodiny

 

O filmu Hodiny se říká, že nejlépe vystihuje Ignatii. Pokud jste ten film viděli, určitě si vzpomínáte na témata seberealizace žen, silných pout až závislosti na mužích, nenaplnění a zklamání.

 

Co Ignatia potřebuje

 

Pro Ignatii je nejdůležitější respekt, důvěra a láska. Dokáže milovat bezpodmínečně. Věří, že láska a přátelství trvá věčně. Vůbec nesnese hrubost a urážky.

 

Tady je snadné řešení, jak si u běžných potíží homeopaticky pomoci sami, aniž byste se ztratili

v přemíře informací a tápali v potencích a dávkování 

 

Ukážu vám, jak si i bez roků strávených studiem pořídit jen ta potřebná homeopatika 
a mít doma po ruce vše, co budete potřebovat.

 

Víte, že se homeopaticky léčí britská královská rodina a spoustu dalších známých osobností? Uvedu pár příkladů: Clinton, Tony Blair, Mahatma Gandhi, Goethe, Beethoven, Richard Wagner, Tina Turner, Cher…

Už jste účinky homeopatie zažili na vlastní kůži nebo u svých dětí a jste nadšení. Bylo by skvělé si v běžných situacích jako je rýmy, kašel, teplota, nevolnost nebo třeba průjem. ALE je tu velké ALE. Kdykoliv otevřete nějakou homeopatickou knihu nebo si něco načtete na internetu, máte hlavu jak balón. Co si si mám panebože vybrat? Je zde vždy minimálně deset možností a ty se ještě liší podle toho, od koho ta doporučení čtete. V tu chvíli máte chuť knihu (počítač) prohodit oknem.

🌸 Někdy si i umíte vybrat, ale objeví se další zákeřná past. Jakou potenci? Proč nemohou všichni autoři dát jednu a byl by klid. Jenže jeden doporučí 5, jiný 9 a klidně najdu radu, že mám dát 15 nebo 30. Nechci něco pokazit, vždyť tomu moc nerozumím. Homeopatie se mí líbí, vím že funguje, ale já si na to vůbec netroufám.

🌸 Možná jste už zvládli vybrat homeopatikum a rozhodli se i pro jednu z potencí. No a teď zase další zádrhel, jak mám homeopatikum brát? 5 kuliček, 3 kuličky nebo fakt jen jednu? A jak často? Homeopatie pro mě asi není. Buď se budu muset k homeopatovi objednat nebo se zase vrátím k bylinkám.

🌸 Možná vás mnozí straší, jak to můžete pokazit, že bez odborných znalostí nemáte homeopatika vůbec používat. Já vás chci naopak podpořit. Dá vám to obrovskou svobodu a, jak jsem psala výše, ušetříte tak čas i peníze.

🌸 Opravdu nemusíte se vším chodit k homeopatovi. Stojí vás to nejen čas, ale asi vám neporadí hned a ještě to stojí také peníze. Přitom homeopatika jsou velmi levná. Jednu tubičku pořídíte do stovky a je v ní 85 dávek!

 

Získáváte automaticky další bonusy ZDARMA.

 

 

To mě zajímá, chci si umět pomoci sama a i svým blízkým.

error: Content is protected !!