Alice Frisch

 

Loni jsem v lékárně poznala novou kolegyni Alici. Už se desítky let zabývá jógou, ale ne jen tak ledajakou. Měla možnost učit se ji přímo, jak ona říká, u Miládky (PhDr. Milada Bartoňová), spolu s Rostislavem Hoškem zakladatelem jógy v ČR a Eduarda Tomáše. Jóga v jejím pojetí není pouze cvičení, je to způsob života, odlišný pohled na život a každá ásana je hotový rituál. Mohl vzniknou článek Jóga a hemoroidy.

Jak provádět jógu

 

Když Alice mluví o józe, vnímám, jak se úplně promění. Povídá mi, jak se před začátkem mám nejprve uvolnit, v klidu se 3 x nadechnout do břicha. Připravit se na celou ásanu i v hlavě – představit si v myšlenkách pohyb za pohybem. Mám vše provádět vědomě, v klidu a v uvolnění. Švih, síla a akrobatické výkony sem nepatří. Jóga není v žádném případě silová disciplína, její síla spočívá ve správném vědomém dýchání. Vysvětluje mi například, jak běžně vidí na upoutávkách pozici  Bhudžánga ásany, kde cvičitelka jógy pomíjí důležitost uzemnění (spojení stydké kosti se zemí).

 

 

Jóga a hemoroidy

 

Alice Frisch mi také poradila, jaké ásany jsou prospěšné u hemoroidů. Dokonce mi je zacvičila a já jsem měla možnost pořídit fotografie a videa. Já sama lépe zkopíruji pohyb, když jej vidím. První možní je spojení tří ásan: viparitakarani, sarvanga-ásana a hala-ásana. Další možností je paščimottanásana. Můžete se podívat níže na krátká videa.

 

Spojení tří ásan: viparitakarani, sarvanga-ásana a hala-ásana

 

Zde je výjimka, je povolen švih, abychom pánev a nohy dostali nahoru. V pozici nezadržujeme dech a zůstáváme v ní zprvu cca 1 minutu, dokud je nám to příjemné. Pak volně přejdeme k další ásaně. Vnímáme, kam nás naše tělo pouští a dýcháním aktivujeme procesy v našem těle.

 

 

Jak začít

 

Nejprve si lehneme na podložku uvolníme se a po výdechu provedeme tři hluboké nádechy a výdechy. V mysli se připravujeme na nastávající polohy.

Obr 1. začátek

První pozice – viparitakaráni

 

Poté provedeme mulabahdhu (vtažení konečníku), s nádechem vstoupíme do první pozice – viparitakaráni. Opřeme dlaně v oblasti boků, kolena necháme klesnout k očím.

 

Obr 2. viparitakarani

Sarvangásana

 

Z první pozice – viparitakaráni přejdeme do sarvangásany. Zvedneme obě nohy. Vnímáme váhu nejenom na šíji a ramenou, ale i na loktech. Brada je pevně zatlačena proti hrudníku. Dýchání by mělo být velmi jemné. Pokud pozici provádíte poprvé, setrvejte v ní deset sekund, pak můžete každý den pět sekund přidávat. Můžete postupně dojít až k jedné či třem minutám.

 

Obr 3. sarvangásana

Hala-ásana

 

Z druhé pozice sarvangásany přejdeme do hala-ásany. Nohy spouštíme dolů – kolena jsou natažena, až se prsty dotknou země. Paže položíme na zem za tělo. Opět nejdříve setrváváme deset sekund, pozdějí půl minuty i déle. Po ukončení pozice je důležité vracet se velmi pomalu a maximálně kontrolovat pohyb – nesmí se jednat o pád.

 

Obr 4. hala-ásana

Video 1 – spojení tří ásan: viparitakarani, sarvanga-ásana a hala-ásana

 

Podívejte se na video. Je ilustrační, setrvávejte v pozicích podle možností těla. Pohyb provádějte vědomě, nepožívejte sílu ani kmitání, řiďte se momentálními dispozicemi svého těla:  https://youtu.be/DMNagUEYzs4

 

 

Paščimottanásana

 

Posaďte se s nohama volně nataženýma před sebe. Hluboce se nadechněte a pak vydechujte a předklánějte se dopředu. Kolena nechávejte nepokrčená. Setrvávejte deset až patnáct minut a dýchejte jemným a povrchním dechem.

 

Obr 5. paščimottanásana

Video 2 – paščimottanásana

 

Podívejte se na video. Je ilustrační, setrvávejte v pozicí podle toho, kam vás tělo pouští: https://youtu.be/nYHvmr3tlEM.

 

 

Děkuji Alici za přínosné informace. Moc si přeji, aby své znalosti a zkušenosti předávala dál. Dnes většinou známe desítky druhů jógy (cvičení připomínající jógu), ale jóga je pouze jedna.

 

 

ZATOČTE S HEMOROIDY JEDNOU PROVŽDY a získejte další bonusy ZDARMA

aneb Jak s nimi snadno homeopaticky zatočit (manuál k samoléčbě nejen pro laiky)

POZOR: Bez vedlejších účinků a bez bolesti

 

Znáte ten nepříjemný pocit v oblasti konečníku. Nebo je to dokonce neutuchající bolest a nesnesitelné svědění?

Jsou to muka vydržet sedět v práci. Neulevuje ani speciální podsedák nebo podložky, který navíc problém neřeší. Sednout si do auta a zvládnout dlouhou cestu třeba na dovolenou, je utrpení, které nespasí ani jinak snová dovolená.

 

To jsem ještě nezmínila, jakou noční můrou je jít na “velkou”. Udělali byste cokoliv, aby to tak příšerně nebolelo. Trošku pomáhají projímadla, stolice je měkčí, ale i tak to šíleně bolí.

 

No jít s hemoroidy k lékaři, to je také docela děsivá představa. Vystrčit na někoho holý zadek, to je tak ponižující! Byl by to sen to zvládnout jinak!

 

Teď se vám ulevilo, protože tak daleko to u vás ještě nedospělo. Občas najdete krev na toaletním papíru, někdy se objeví svědění a pálení, ale zatím se to vždy po nějaké té mastičce zklidnilo. Skvělé, že máte aspoň klidová období, ale jistě Vás děsí, že to bude čím dál horší a operace vás stejně nemine.

 

Začalo to s porodem? To je velmi časté, ale nic to nemění na tom, že tohle nechcete. Když člověka bolí hlava, může si aspoň postěžovat, to je společensky přijatelné. Zkuste ale rozebírat váš konečník!

 

ŘEŠENÍ = E-BOOK hemoroidy

 

 

 

 

To mě zajímá!

 

Klikněte pro víc informací.

error: Content is protected !!