K napsání článku mne inspiroval jeden dotaz na mé  FB fanpage, zda mám nějaké zaručené prostředky na OCD.

 

Může tedy homeopatie pomoci u OCD?

 

Ano. Správně vybraný lék ano. Ovšem je potřeba hlubší potíže řešit s homeopatem. Homeopatie se řadí do celostní medicíny. Lék se vybírá individuálně (konstituční homeopatie), nemohou tedy ani existovat zaručené tipy, co budou fungovat obecně. Hlubokého léčivého efektu můžeme docílit přesným individuálním výběrem léku. OCD není jen něco povrchového (to bych tip dát mohla), akutního nebo  přechodného. Je potřeba jít do hloubky.

Proto na stejný problém může dvacet klientů dostat dvacet různých léků.

 

Výběr léku

 

Zkusím nastínit jednu z metod výběru homeopatických léků, abych vám odkryla možnosti homeopatie. Indický homeopat Sankaran vybírá lék dle „centrálního bludu“. Mně je bližší Vitální přístup Anny Vervarcke (jsem absolventkou její školy), který vychází ze Sankarana.

Zjednodušeně se dá říct, že  hledám „blud“, centrální program někde hluboko v nás, podle kterého jedeme a vůbec to netušíme.

Nejde si tedy ani najít pro sebe lék, nemáme u sebe patřičný odstup. I já mám konstituční lék od Anne Vervarcke – sama bych si ho vybrat neuměla.

 

Ideální stav

 

Zdravý člověk dělá věci vědomě,  tedy když chce jíst a chce dodržovat základní hygienu, umyje si ruce a jde jíst. Nemusí si je mýt 3 x. Když odchází a chce zabezpečit svůj byt, tak tedy zamkne a jde si po svém a ani ho nenapadne to kontrolovat. Netrápí ho myšlenky, zda opravdu zamkl.

 

 

“Ne-ideální” stav

 

Pokud nás „něco“ uvnitř nutí dělat věci, které vědomě dělat nechceme nebo nás obtěžují nutkané myšlenky, tak to náš život omezuje… Není to zdravý stav.

Z určitého úhlu pohledu se dá říct, že to „něco“ v nás chce být viděno, vyslyšeno. Často je to „něco“ zašifrované, že tomu sami nerozumíme nebo nechceme rozumět. Jak z toho bludného kruhu ven?

 

Jednou z možností je homeopatie

 

Homeopatie může to „něco“ pomoci zpracovat, transformovat a pak už nás to „něco“ nemusí omezovat.  V tomto případě bych doporučila homeopatii kombinovat s psychoterapií, aby se léčebný proces urychlil.

 

Jak funguje homeopatie

 

Homeopatie je metoda, kdy se využívá podobnosti. Hledá se lék, který je svým obrazem (soubor symptomů nemocí) podobný potížím klienta a toho pak umí léčit. Uměním je tady vybrat ten správný lék, ten, co je natolik podobný problémům klienta, že ho vyléčí.

 

 

Výběr léku s ohledem na “centrální blud”

 

Zpět k „bludu“ a metodě Vitálního přístupu. Za každou nemocí je „blud“, který to “vysvětluje”. Nejsnadnější bude uvést příklad. Lac caninum je lék připravený z mléka psa. Centrální blud je: Jsem jen “pes”, musím poslouchat, jinak nebudu mít co jíst. Musím potlačit sebe sama, aby pán byl spokojený a staral se o mne. Jsem jen špinavý obyčejný pes.

Tohle samozřejmě žádný klient neřekne – to by se nám to homeopatům snadno vybíralo :-), klient to vyjádří jinak – není pes! Ale ta podstata tam v hloubce bude.

Tento lék může pomoci právě například u nutkavého mytí rukou. Ale hodně jsem to zjednodušila, aby to bylo srozumitelné. Neužívejte tento lék, protože máte obsesi v mytí rukou! Těch léků, co mohou v tomto případě pomoci, je spousta a homeopat vybírá klientovi přesně na míru. Může to být klidně Arsenicum album. Tady je hluboký strach, že bude otráven. Takhle to opět klient nevyjádří, ale může být u pacienta obrovský strach z nemocí, potřeba mít kolem blízké lidi, je tu hodně strachů. Užitečné mohou být i Medorrhinum, Thuya, Natrum silicatum, Sulfur, Mercurius, Coca, Sepia. Ten seznam by byl hodně dlouhý a každý lék je ve své podstatě odlišný.

 

Jak vlastně homeopatie funguje?

 

Postrčí naši přirozenou samouzdravovací schopnost, otevře to, co má být vyneseno na světlo. Proto v homeopatii mluvíme o reverzních symptomech,  kdy na krátkou a přechodnou dobu se nám vrátí potíž, aby pak mohla zmizet navždy.

Někdy se nám to děje ve snech, nemusíme to ani vědět. Někdy se problém na přechodnou dobu zhorší a pak začne ustupovat. Někdy nás lék navede ke změně, u každého je ta cesta jiná.

Osvědčené prostředky v tomto případě na samoléčbu nenabízím, tady je opravdu potřeba individuální přístup.

 

Přehled všech mých manuálů k samoléčbě

 

Jsem autorkou mnohá návodů, jak si můžete pomoci. Jedním z nich je Domácí lékárnička, patří mezi ty velmi oblíbené. Stovky čtenářů má také balíček e-booků o Schüsslerových solích (Více ZDE>>.) a ženy také rádi sáhnou po novince 2018 – Krásná v každém věku (Více ZDE>>.) – nedivím se. Která z nás netouží po kráse? Navíc si zároveň zlepšujete zdraví. Napsala jsem i specifické návody u hemoroidů a žlučníku. Přehled všech produktů ZDE>>.

 

Články věnované tématu konstitučního homeopatika:

 

Konstituční homeopatikum = ZÁZRAK ???

Co je vlastně ten konstituční lék?

error: Content is protected !!