Pavla – specialistka na hněv

 

Mgr. Pavla Kupčo  psycholožka, terapeutka a také koučka mne nedávno požádala o rozhovor. Tématem rozhovoru byla homeopatie a také hněv a křik, kterému je věnován její web: www.pavlakupco.cz.

 

 

Zajímá vás tohle téma? Poslechněte si rozhovor zde>>. https://soundcloud.com/user-184671480/kouzelna-kulicka-tisici-krik-a-hnev-rozhovor-s-homeopatkou-ludmilou-spacilovouwav Také si níže můžete přečíst jeho přepis.

 

Rozhovor na téma hněvu a křiku

 

Kdo jsem

 

Ludmilo, rozhodla jsem se tě oslovit jako odbornici na homeopatii. Vím, že s ní máš bohaté zkušenosti a je, jak sama říkáš, tvou vášní. Mohla by ses, prosím, stručně představit posluchačům a říct, co to homeopatie je? Nebo co pro tebe znamená homeopatie? Děkuji, Pavli, za tvůj nápad udělat tento rozhovor. Představení se Jak už jsi zmínila, jmenuji se Ludmila Spáčilová a jsem lékárník a homeopat. Poprvé jsem homeopatii potkala na farmaceutické fakultě, ale do hloubky jsem ji začala studovat před deseti lety.

 

Proč homeopatie

 

Čím mne homeopatie uchvátila? Homeopatie má obrovské možnosti lidem pomoci Naprosto jsem jí propadla a stala se mojí vášní. Uchvátilo mne na ní zejména to, jaké má obrovské možnosti lidem pomoci. Působí totiž nejen na naše tělo, fyzické potíže, ale také na naše emoce a psychické problémy. Probouzí v nás sebe samé a postrkuje nás ke změnám, do kterých se nám nechtělo.

 

 

Výhody

 

Homeopatie je šetrná Navíc je natolik šetrná, že ji můžeme použít i u těhotných žen a malých dětí. Je různorodá Je také velmi různorodá, dá se použít na různých úrovních. Například homeopat může jít opravdu do hloubky a rozpohybovat velké změny, řešit i takzvané „neléčitelné“ nemoci, ale na druhé straně může laik využít jednoduché rady a vyléčit si opar, zvládnout sluneční úpal, urychlit regeneraci po porodu apod.

 

Metoda

 

Co je to homeopatie? Ptala ses, co je homeopatie. Je to metoda založená na principu podobnosti. Podáváme homeopatikum, které je podobné potížím daného člověka. Každé homeopatikum má svůj podrobný popis, říká se mu obraz léku. Některé léky mají v obraze například 8 000 symptomů, některé ještě nejsou moc známé, nejsou tak podrobně popsány, ale postupně se informace o nich doplňují.

 

Specifika

 

Abych vybrala klientovi velmi podobný lék, nestačí mi jen základní popis potíží, diagnóza. Zajímá mne, jak klient potíže vnímá, jaké emoce to spouští. Zajímá mne cokoliv, co je pro něj specifické, co je zvláštní. Proto návštěva homeopata může být poprvé pro někoho až šokující, Klient moc nerozumí, proč se ptám například na spánek, když řeší přece bolest kolene. V homeopatii je to jiné než v klasické medicíně. V klasické medicíně lékař stanoví diagnózu, která je základ správné léčby, a tím je vlastně i dáno, jaké léky má dostat.

 

Homeopatie je celostní metoda, homeopatikum je pro daného člověka, ne na konkrétní nemoc. Například může přijít deset lidí s bolestí kolene a každý dostane jiný lék a naopak přijde člověk s opakovanými opary a dostane stejný lék, jako člověk s bolestí kolene. Příklady principu podobnosti Ještě bych se vrátila k principu podobnosti a vysvětlila jej na velmi známém příkladu. Pokud někoho bodne včela například do ruky, tak ruka začne otékat, někdy až do obrovských rozměrů. Otok bude růžovočervený, takový vodnatý a bude zde bolest, kterou asi každý zažil. Je taková píchavá, bodavá a pálivá. Určitě budou pomáhat studené obklady.

 

A druhá situace je, že někoho bolí koleno. Je celé oteklé, takové vodnaté a barva je růžovočervená. Píchá v něm a bolest je bodavá a pálivá. Úlevu bude přinášet studený obklad. Jaké homeopatikum bude podle podobnosti pomáhat na koleno?

To stejné jako u bodnutí včelou? Ano, homeopatikum ze včely. Bude pomáhat na bolavé koleno, když je splněno pravidlo podobnosti. Nebude pomáhat na bolest kolene, kde pomáhají teplé obklady, a kde koleno nemá sklon otékat. Tím se snažím vysvětlit, že v homeopatii není lék na koleno. To, že homeopatikum ze včely může léčit koleno, neznamená, že je to lék na kolena. Je to spíš lék pro lidi se sklonem k otokům, píchavým bolestem a má i svůj emoční popis.

 

Homeopatikum ze včely bude pomáhat i na bodnutí včelou. Včasným užitím zamezíme otoku nebo jej výrazně snížíme a hlavně ustoupí bolest. I při pozdějším podání snížíme bolestivost a urychlíme vstřebání otoku.

 

Výroba

 

Pro homeopatika je velmi specifická jejich výroba. Každá látka, ze které se připravuje homeopatikum, je opakovaně ředěna a protřepávána. Snižováním koncentrace roztok ztrácí účinky dané látky. A to, co je zajímavé, a je základem homeopatické metody je to, že se zde zesiluje léčivá schopnost dané látky.

 

Zmínila jsem zde dříve homeopatikum ze včely – i alergikovi na včelu můžeme dát homeopatikum ze včely (jen dostatečně zředěné – tedy aspoň 15 CH) a podat například po bodnutí včelou nebo na angínu s typickými příznaky pro tento lék.

Co pro mne homeopatie znamená?

Ptala ses, co pro mne homeopatie znamená. Miluji příběhy a má práce je vlastně práce s lidskými příběhy. Líbí se mi na ní i ta detektivka při hledání vhodného léku, to rozklíčování, proč vlastně klient onemocněl, co je za jeho problémy.

Homeopatikum, které pomůže, je vlastně vysvětlení souvislostí a pochopení klienta.

Už od dětství jsem měla potřebu lidem pomáhat, proto jsem si tehdy za povolání zvolila farmacii. Díky homeopatii ale mohu lidem pomoci mnohem více a proto mne tato metoda tak fascinuje.

Vlastně nemá hranic, hranice máme jen my v sobě.

 

Homeopatii také vděčím za jiný pohled na život, spoustu věcí jsem přehodnotila. Pro mne lidské tělo už dávno není něco jako stroj, co se pokazil a musí dostat pomoc z venku. Lidské tělo je totiž neskutečně moudré a schopné nemožného. Jako homeopat ho jen postrčím a ono ví samo nejlíp, co má dělat.

Díky. To znělo moc pěkně. Myslím, že v podvědomí většiny lidí nebo alespoň těch, kteří o homeopatii něco málo ví, je, že je to alternativa nebo možný doplněk ke klasické léčbě nemocí. Hovoří se o homeopatickém LÉKU. Tedy chápu, že při nemoci či při příznacích, na které se užívají léky, mohu sáhnout po homeopatickém léku. Co ale u problémů nebo obtíží, které mi komplikují život, ale není to přímo nemoc nebo psychická porucha. Něco, na co se běžně léky nedávají. Jako například mé téma nekontrolovatelné výbuchy hněvu a křičení na děti. Může i v tomto případě pomoci homeopatie?

 

Homeopatika se dají použít i na různé situace, které se vůbec za nemoc nepovažují.

Například se situačně může dát na smutek po ztrátě člověka, partnera nebo třeba i mazlíčka homeopatikum Ignatia. Také můžeme třeba na stav šoku po autonehodě, úleku nebo třeba i teplotním šoku podat Aconitum. Tady se ovšem jedná o akutní stav a homeopatikum urychlí návrat k normálu.

 

Nux vomica

 

Různé obrazy hněvu Ty se Pavli ovšem ptáš na opakované výbuchy hněvu, což se dá považovat za chronický stav a tady bych doporučila individuální přístup homeopata. Za těmi výbuchy jsou skryté různorodé příčiny.  Nux vomica Umím si představit například lék Nux vomica. Ženu, která je velmi ambiciózní a má velké nároky na sebe i okolí. Má své cíle a stále něco plánuje, miluje diskuze a vášnivě argumentuje. Je to žena velmi soutěživá, vše je výzvou a byla před mateřstvím pravděpodobně manažerkou. I když ji stimulanty nedělají dobře, neumí si je vůbec odepřít, také špatně snáší nedostatek spánku a pohodlí. Trpí na zažívací potíže, má sklon k bolesti zad. Je velmi citlivá na pachy, zvuky a světlo. Pokud tato žena má pocit, že její snaha je marná, navíc je velmi unavená, trpí ztrátou pohodlí, umím si představit její podrážděnost a ty její výbuchy vzteku. Této ženě by mohl lék velmi pomoci. Ne náhodou je to lék jater a žlučníku, což jsou orgány spojené se vztekem a hněvem.

 

Apis mellifica

 

 Apis melifica Také zmíním opět lék ze včely Apis melifica. Představte si včelí královnu a včelí úl, všude spousta práce, jeden úkol za druhým. Všemu velí královna, která je velmi žárlivá. Ona rozhoduje, často nebere ohled na potřeby ostatních, vše má pod kontrolou a vše se točí kolem ní. Jako žena je velmi podezřívavá, dá se říct, že je workoholik, plní úkoly a je velmi přímočará. Je velmi neklidná, stále něčím zaměstnaná a je velmi zaměřená na rodinu, kterou stále kontroluje. Je stále podrážděná a je těžké ji potěšit. Obecně má sklon ke smutku, plačtivosti, depresím, často není schopna se radovat, nemá zájem o věci, které by jí mohly přinést potěšení. Umíte si představit, co se děje, když se „královna“ neposlechne? Takový včelí útok?  

 

Colocynthis

 

Colocynthis Zajímavou skupinou léků je čeleď cucurbitaceae – jsou to léky velmi vzrušivé, vzteklé a opět ne náhodou mají výrazný vliv na játra. Zmínila bych alespoň lék Colocynthis. Je extrémně popudlivý, dokonce při vzteku může po vás něco hodit. Spousta jeho potíží souvisí se vztekem, rozhořčením, rozmrzelostí nebo ponížením.

Po prudkém hněvu a vzteku, který je často i s ječením, může dostat až koliku, křečovité bolesti – často to bývá žlučníkový záchvat, ženě se potlačí menstruace, dostane silný křečovitý průjem. Stejně křečovité mívá žena i menstruační bolesti, kdy si ulevuje v předklonu a silným tlakem na břicho. Tato žena má v sobě vnitřní neklid a touhu utéci a nerada se zaobírá sama sebou.  

 

Ignatia

 

Ignatia amara Jako první jsem zde zmínila homeopatikum Nux vomica. Do stejné čeledi, která je celá velmi vzrušivá, patří i častý lék pro ženy Ignatia amara. Je zde proto hodně podobností, ale tady je to malinko jinak. Ignatia má velké nerealizovatelné ideály a fixní představy, přesně ví, jak má svět vypadat. T

Tato žena má velký konflikt mezi svými ideály a realitou – je to taková frustrovaná idealistka. Je velmi hysterická, velmi snadno se z hysterického vzteku stane naopak během chvilky hysterický smích nebo pláč. Snadno se totiž něčím rozptýlí a je najednou někdo jiný. Má velmi romantické představy o vztazích a často přitahuje dominantní a agresivní partnery, kteří ji zklamou. Často výrazně vzdychají a stává se, že velmi zatrpknou. Jsou pak uvízlé na mrtvém bodě a neví kudy kam. Mají pocit, že svět je nespravedlivý.

 

Belladonna

 

Belladonna Z jiného soudku je lék Belladonna, který možná znáte jako lék teplot a zánětů. V překladu znamená krásná paní. Obsahuje atropin, který rozšiřuje zorničky a za tímto účelem si ženy kapaly do očí kapky s atropinem. U Belladonny je velká prudkost, vždyť je to jedovatá rostlina rulík zlomocný. V tomto léku je hodně agrese, násilí i autoagrese.

V záchvatu je zde pocit jakoby ohrožení života a obrovský strach. Má rudý obličej, buší ji srdce, má rozšířené zorničky. Na rozdíl od předešlých léků je tu na pozadí obrovský strach. Obecně má hodně strachů, například ze tmy, být sama, často ze psů. Tak, jak je její hněv vždy prudký a nekontrolovaný, tak je tomu i u fyzických potíží. Bolest nebo teplota přijde velmi rychle, prudce a je šílená.  

 

Platina

 

Platina Úplně jiného typu je homeopatikum Platina. Jedná se o prvek a tak jak je zlato králem periodické tabulky, Platina je tady královnoudůstojnou, váženou, dominantní, řídící a pyšnou. Možná jste viděli film Ďábel nosí Pradu – hlavní představitelka je dokonalým ztělesněním léku Platina. Není k tomu co dodat.  

 

Chamomilla

 

Chamomilla Dalším velmi vzteklým lékem je homeopatikum Chamomilla. Možná s ním máte zkušenost u dětí, když se jim prořezávají zoubky. Pokud je to spojeno s obrovským vztekem a dítě je neutišitelné. Můžete ho nosit, konejši a ono jen křičí a vše po vás hází, tady Chamomilla skvěle zabírá. Takovýto vztek je typický pro Chamomillu. Ke vzteku a podráždění stačí jen maličkost, nesnáší například hovory o sobě a doteky. Nesnažte se ji konejšit hlazením a objetím. Je zde typická velká přecitlivělost na bolest.  

 

Sepia

 

Sepia Další vznětlivý a popudlivý lék je i Sepia. Je to velmi častý lék pro ženy. Nesnese odpor, podráždí je sebemenší hluk nebo nepříjemnost. Je spíš samotářská, pesimistická, úzkostná a plačtivá. Plní řádně své závazky, což ji může až ničit a vyčerpávat. Je to velmi emancipovaná žena, která chce být skvělou matkou, být dokonalá a úspěšná v práci a ještě být skvělou milenkou. Tohle prostě nejde zvládnout a ona se dostává do svého černého mraku depresí. Je to také žena velmi nezávislá, vlastně chce všem ukázat, že zvládne vše bez jejich podpory. Hluboko uvnitř velmi touží po hlubokém spojení, ale je pro ni těžké a nebezpečné se emočně otevřít. Touží být úspěšná a starost o rodinu může vnímat jako břemeno. Vždy se snaží vypadat dobře, silně a nezničitelně.  

 

Sepia – tanec, hloubka a nezávislost

Staphysagria

 

Staphysagria Ještě bych zmínila jeden lék, který když vybouchne, tak to stojí zato. Je jím Staphysagria. Zde je hlavním tématem důstojnost. Často potlačuje své emoce, právě aby si zachovala svou důstojnost. Když se to ovšem nastřádá, tak pak opravdu vybouchne. Klidně po vás i něco hodí. Někde hluboko má pocit bezcennosti, který skrývá před ostatními, a proto má extrémní potřebu zachovat si důstojnost. Ten spouštěč výbuchu zlosti je urážka. Když zlost vyjádří, uvolní vnitřní tlak, cítí se bezcenná, ponížená, protože ztratila důstojnost. Urážka se na fyzické úrovni může projevit například jako cystitida. Je to taky častý lék po nástřihu u porodu. Často je tu totiž pocit překročení hranic. Nikdo se totiž neptal, porušil její důstojnost.  

 

Dávkování

 

Dávkování, nežádoucí účinky Díky za obsáhlý popis. Co má dělat posluchačka, která se v některém z tvých popisů poznala? Jak si má dané homeopatikum dávkovat? A může opravdu kdokoli, kdo se v popisu poznal, nebo jsou lidé, pro které homeopatie není vhodná? Hrozí i u homeopatik, stejně jako u jiných léků, nežádoucí účinky?

Mluvíme zde o silných emocích, proto bych vždy doporučila na prvním místě konzultaci s homeopatem. Má totiž patřičný nadhled a odstup. Pokud by přesto posluchačka chtěla bez konzultace lék užívat, doporučila bych zde potenci 15 nebo při velké podobnosti 30 a užívat 1x denně. První dny může dojít k přechodnému zhoršení, které samo odezní. Pak by se postupně intenzita a četnost záchvatů měla snižovat.

 

Homeopatika nemají nežádoucí účinky, ale při opakovaném užívání nesprávného léku a vyšších potencí může dojít k takzvanému provingu. Člověk na sobě prožívá to, co patří léku a ne jemu. Tak se vlastně zjišťují účinky nových léků. Po vysazení samy odezní. Zhodnotit, zda je to proces po léku léčivý, jestli se jedná o správný lék, nebo se jedná o proving může dobře posoudit jen homeopat.  

Kdy a jak užívat Měl by se lék užívat vždy ve stejnou dobu? Před jídlem nebo po jídle? Rozpouštět nebo cucat? Slyšela jsem o různých omezeních – že by se kulička neměla brát do ruky, že by neměla přijít do styku s kovem, že účinek homeopatik snižuje či ruší máta, mentol a další látky. Nemáš o tom třeba nějaký článek?

 

Co se týče užívání, není nutná přesná pravidelnost jako u antibiotik. Obecně se doporučuje odstup od jídla alespoň 15 minut. Necháme kuličku v čistých ústech rozpustit. Tím se myslí, že právě nemáme v ústech výraznou chuť – mentolu, máty, kávy, pikantního koření – jak jsi už zmínila v otázce. Pak je vhodné ústa vypláchnout čistou vodou.

Někteří kolegové při užívání homeopatik zakazují obecně mentolové pasty, kávu, větrové bonbony a žvýkačky. Já z vlastní zkušenosti na sobě vím, že správně vybraný lék zabere i s mentolovou žvýkačkou nebo po kávě. Tak proto bych se toho neobávala.

 

Také se doporučuje kuličku nebrat do rukou a že by neměla přijít do styku s kovem, jak jsi říkala. Toho bych se taky neobávala. Spíš bych se snažila nenosit homeopatika vedle mobilu, neskladovat u televize, mikrovlnné trouby a podobně. Tyto léky jsou spíš citlivé na záření, než dotyk kovu či ruky – ten je jen pouze na povrchu kuličky. Jinak děkuji za námět ke článku, určitě jej napíšu.

Homeopatik pracujících s hněvem je mnohem víc.

Díky za doplnění. Co v případě, že se posluchačka v žádném popisu úplně nenašla? Sedí na ní třeba jen část z několika různých obrazů homeopatických léků. Může jí pomoci homeopatie?

 

 

Já jsem zde zmínila jen pár známějších léků, kde bych očekávala výrazné výbuchy hněvu a vzteku. Můj homeopatický program, který používám, mi ovšem nabízí asi 400 různých homeopatik, kde je výrazný vztek. Možná posluchačka potřebuje úplně jiný lék, který jsem vůbec nezmínila. Pokud ale velká část souhlasí, tedy je tu určitá podobnost, doporučila bych spíš potenci 15 a také užívat 1x denně. Sama posluchačka pocítí, zda zaznamená úlevu. Pokud ne, bude potřebovat jiný lék. Nebo případně jinou potenci.

 

 

Konzultace

 

Mohou posluchačky kontaktovat přímo tebe? Děláš konzultace? Ano, mohou mne přímo kontaktovat. Telefonní číslo a email naleznou na mých webových stránkách www.homeoporadna.eu. Můžou si domluvit osobní konzultaci nebo i on-line konzultaci.

Tak to je skvělé. Ani nemusí být ze stejného města. Je ještě něco, co bys ráda na závěr dodala?

Vztek souvisí s játry a žlučníkem Dodala bych ještě jednu věc. Vztek má blízkou souvislost hlavně s játry a žlučníkem. Zde zmiňované léky jsou často i léky ovlivňující játra. Obecně bych u stavů vzteku a hněvu doporučila posílit játra. Pokud chcete zvolit homeopatickou cestu, stáhněte si na mých stránkách e‑book zdarma 1+6 tipů jak snadno posílit játra.

 

 

Skvělé doplnění. Díky za něj i za celý rozhovor. Také děkuji.

error: Content is protected !!