Obraz dítěte

 

Když zavřu oči a představím si homeopatikum Pulsatilla, jako první mne napadne obraz dítěte. Je to velmi častý lék pro děti (rýma, kašel, neštovice…), ale také je to známý ženský lék. Řadíme jej mezi polychresty. Možná tento výraz neznáte, zjednodušeně se dá říci, že je to homeopatikum velmi často předepisované, které umí řešit velkou škálu potíží.

 

Pulsatilla – princezna

 

Také by se psychologicky dalo říct, že je archetypální – vyjadřuje časté vzorce chování. U Pulsatilly je to podle mne archetyp princezny. Pulsatilla má obrovskou potřebu opečovávání, důkazů lásky. Nedozrála ještě v královnu, je ještě stále dítě.  

 

Příklad

 

Myslím, že se v ní každá aspoň někdy najdeme. Nejsem konstitučně Pulsatilla, ale jsou situace v životě, kdy se v ní vidím. Například včera: Nečekaně jsem se dozvěděla, že provozování mého webu bude stát na další rok nemalý peníz. Chybička se vloudila, pozorně jsem si vše nepřečetla.

 

Vím, že web můžu dělat přímo ve WordPressu, používat zdarma aplikace na posílání mailů a náklady minimalizovat. Jenže já to neumím. A teď ta moje malá (nedospělá) Liduška má chuť brečet a dokonce i brečí. Touží, aby ji někdo pomohl, aby se o ni postaral. Cítí prázdnotu, beznaděj, neschopnost to zvládnout. Dnes si to už umím uvědomit, že je tu ta malá uplakaná bezmocná Liduška. Zavolám tedy velkou (dospělou) Lídu a ta ji jemně vysvětlí, že přece už zvládly toto a tamto, že i tehdy našly odvahu a šly do toho a jakou pak měly radost. Chlácholí ji, že to zase dají. Obejme ji, pohladí, nechá ji vybrečet.

 

Teď mluvím obrazně, mám na mysli své vnitřní dítě (malou Lidušku) a sebe jako dospělou (velkou Lídu). V této situaci jsem si Pulsatillu mohla vzít, pomohla by mi. Já si ji nevzala, raději to zkusím nejprve sama. A jupí, stav Pulsatilly přešel a já jsem zpět dospělá Ludmila Spáčilová.

 

Pláč, slzy a smutek

 

Tato žena opravdu nemá problém se rozplakat. Dokonce i na veřejnosti. Neschovává si pláč na doma, kde není viděna. Když vám vypráví o svém neštěstí, máte před sebou slzavé údolí. Touží po vašich sympatiích a útěše.

Je v tu chvíli jako malá holčička, co se potřebuje vybrečet a touží po vašem zájmu o ni. Nemusíte se obávat, že je to na celý večer. Vaše útěcha a sympatie může pláč změnit v milý úsměv (Možná by si tento článek měli přečíst i muži, kteří mají doma Pulsatillu.).

 

Celé to může být i přesně naopak. Z příjemné usměvavé ženy může být ubrečená hromádka neštěstí. Je to taková tajná zbraň, jak si zajistit zájem. Rozplakat ji může i její vlastní nerozhodnost, nastávající běžné úkoly, které ji čekají, její pocit opuštěnosti. Chce politovat. Pláč a slzy pomáhají Pulsatillu uvolnit a uklidnit. Frustrace, smutek a trápení se vyplaví slzami.

 

Proměnlivost

 

Pulsatilla je jemná, něžná a citlivá žena (holčička) s měkkým srdcem. Jen se ale nenechte zmást, umí být také pěkně nejen ufňukaná, ale i vzteklá a žárlivá.

Takových protipólů tu najdeme hodně a může plynule přecházet z jednoho do druhého během chvilky. Typická je tady proměnlivost ve všech oblastech. Pláč se může změnit ve smích, z mírné holčičky se stane vzteklá fúrie. Stejně je to i u nemocí – ráno vlhký kašel a v noci suchý, rýma přes den teče a v noc je nos ucpaný, bolest se stěhuje z místa na místo.

 

Stud a nesmělost

 

Pulsatilla je plachá a nesmělá, má spoustu obav. Stydí se před muži, snadno zčervená. Cokoliv, co je nové a neznámé, jí nahání strach. Lpí na všem, co zná – své rodině, na svém domě, zvycích.  Bojí se vykročit do neznáma. S matkou je často i v dospělosti spojena “pupeční šňůrou”.

 

Zaseknutá v dětství

 

Je jakoby zaseknutá v dětství, nechce dospět. Potřebuje velké množství důkazů, že je milována. Potřebuje trvale tolik zájmu o svou osobu, tolik doteků a  útěchy, že není ani reálné, aby to Pulsatille mohl někdo dát.

Stále se bojí, že bude opuštěna. Je velmi poddajná, mírná a velice přizpůsobivá. Je to nevědomá taktika, jak dosáhnout svého – být přijata, být milována a opečovávaná. Když mírnost nefunguje, zkusí zájem získat pláčem. Pokud je Pulsatilla mimo své prostředí, je rezervovaná a čeká, až si jí všimnou. Chtěla by být aktivní, ale nemá dost odvahy.

Upravená žena

 

Pulsatilla je vždy upravená a s perfektním účesem. Je to takový nástroj, jak se zalíbit, upoutat pozornost. Chce mít nejen své publikum, ale sklidit citovou odměnu – objetí, polibky, lásku. Potřebuje přehlušit svůj hluboký podvědomý strach z opuštění. Potřebuje neustále ujišťovat, že je milována.

Ve stylu oblékání pozorujeme určitou dětskost – mašle ve vlasech, copánky, náušnice jako pro holčičku, roztomilé botičky. Pravděpodobně bude mít v šatníku hodně růžových kousků.

 

Nerozhodnost

 

Když se potřebuje obléci, neumí si vybrat, co na sebe. Několikrát mění oblečení nebo žádá o radu, co si má vzít na sebe. Nemůže se rozhodnout, co vypadá nejlépe. Nakonec si vybere pod tlakem času. Když je pak na veřejnosti a zaznamená něčí pohled, okamžitě Pulsatillu napadne, že si vybrala špatně.

Obtížně se rozhoduje nejen při výběru oblečení, zpochybňuje obecně svá rozhodnutí. Má strach udělat chybu, aby ji okolí nekritizovalo. Pulsatilla vidí příliš mnoho možností a to ji často dostává do stresu. Neumí se vyrovnat s možností volby. Krize nastávají hlavně v obdobích života, kde se musí rozhodnout nebo převzít iniciativu.

 

Žárlivost a sobectví

 

„Už mě nemáš rád“ a nikdo Pulsatillu nepřesvědčí o opaku. Nárokuje si nejen lásku, pozornost, polibky, doteky, ale i čas. Vyžaduje tolik pozornosti, kterou nelze uspokojit a tak upadá do pocitu nemilovanosti a žárlivosti. Dokud si cítí milována, je milá a mírná – taktika, jak si pozornost zajistit (Je stejně tak milá a sladká jako jsou miminka, abychom se o ně postarali.).

Pokud znejistí, objeví se podvědomý strach z opuštění. Nejprve jde do pláče, když nepomáhá, stane se zatvrzelá a dokonce až agresivní. Touží si zajistit vytouženou pozornost.

 

Deprese

 

Smutek může být ovšem tak velký, že se může překlopit až do deprese. V tomto skutečném smutku je pak Pulsatilla uzavřená do sebe. Má odpor komunikovat, odpor k sexu, který má jinak ráda. Rezignovala a jen tiše sedí, nemluví, je nevrlá a neutišitelná. Cítí se ve světě sama, je bez energie a jen tak bloumá. Už odmítá soucit společnosti a je uzavřená do sebe.

„Usychající strom, který potřebuje závlahu“. Dokonce tyto těžké stavy může řešit i sebevraždou. Deprese mívají v pozadí hormonální podklad, rizikovým obdobím je puberta, stav se zhoršuje s menstruací (hormonální změny) nebo se zesílí v období menopauzy.

 

Nízké sebevědomí

 

Nevěří si a pocit selhání ji vede ke strachu, že není „dobrá“, že není hodna lásky a že lidé, které miluje a na nichž jí záleží, ji nevyhnutelně opustí. V situaci, kdy je vše v pořádku a jsou ve svém známém prostředí, jsou šťastné. Srší z nich sebevědomí a působí až chvástavě. Někdy vám zůstane rozum stát, jaké dvě protichůdné tváře tato žena má.

 

Vnitřní slabost

 

Pulsatilla je uvnitř velmi slabá, k pocitu bezpečí potřebuje být milována, pak se cítí dobře. Kdykoliv ztrácí pocit milovanosti, její základní pocit bezpečí je ohrožen. Pak je  podezíravá, žárlivá a nepřátelská vůči všemu, co ji ohrožuje. Je zatvrzelá a umíněná. Znovu jsme u jejího základního strachu z opuštění. Má touhu, aby se o ni starali, je velmi závislá. Dělá sametová pouta.

 

Těhotenství

 

Pro Pulsatillu je těhotenství úžasným obdobím. Sama ho popíše často jako nejkrásnější období života. Budí zájem a to ji vyživuje. Dosud nikam nepatřila, ale teď má vše – zájem, péči, ohledy na ni.

 

Aspekt vody

 

Pulsatilla má v sobě aspekt vody. Slzy jsou voda a stejně jako je voda poddajná, přizpůsobí se okolí, nebojuje. Jako voda pořád teče, je i ona vytrvalá.

 

Přijetí ženské role

 

Pulsatilla má problém s přijetím ženské role, raději by byla milovanou holčičkou. Není divu, že je jedním z léků anorexie. Jako žena je věrná, hledá si silného partnera. Její základní touhou je provdat se a mít děti, aby někam patřila. Na druhé straně se bojí mužů a má problém odpoutat se od matky.

Pocity

 

Má velký vnitřní pocit prázdnoty, odtud pramení tak velká potřeba lásky, soucitu, pochvaly, doteků. Chce někomu patřit, když nepatří, cítí úzkost. Často sklouzne do pocitu nemilovanosti, protože nikdo není schopen ji dát tolik, kolik by chtěla. Vnitřní nejistota se projevuje také žárlivostí, chamtivostí a sobectvím. Mívá pocit, že je zanedbávaná a osamocená. Není schopna čelit tvrdosti světa.

 

Strachy

 

Pulsatilla se bojí davu, duchů, úzkých prostor a často také psů. Má strach, že bude opuštěna, že není milována, že nenajde své místo v životě. Pulsatilla má také úzkosti z hrozícího neštěstí.

 

Náladovost

 

Je snadno uražena a bojí se, že bude zraněna. Rychle mění nálady, trucuje, je náladová, podrážděná a depresivní, zejména před menses. Pulsatilla je nejistá, potřebuje hodně mazlení a pozornosti – důkazy lásky.

 

Náhod x NENÁHODA

 

Ráda bych se s vámi podělila o náhody, které nejsou náhodami. Pulsatillu jsem si vybrala jako první díl asi před dvěma týdny. A co se nestalo? Kamarádka právě prožívá svoji Pulsatillu. Její přítel ji prý už nechce, už ji nemá rád a já slyším tisíce důkazů. Je na dně, je opuštěná, brečí a brečí. Už ho nechce vidět, ona s ním mluvit nebude! Nechce v životě už žádného chlapa. Asi jste něco podobného zažily nebo viděly. Vlastně mi krásně během rozhovorů vykreslovala každý detail Pulsatilly, abych na něco nezapomněla.

 

Pak jsem se do tohoto stavu na chvíli dostala já sama, jak jste četli v úvodu. Teď mám článek už napsaný, jen ho ještě pročítám, jestli tam nemám nějaké chyby, překlepy, zda nějaký obrázek vyměnit, ubrat či přidat. Přichází maminka na konzultaci s dcerou. Opět dokonalé představení Pulsatilly, že vám úryvky vět napíšu. Holčička mi během konzultace namalovala tento krásný obrázek.

 

 

Holčička jako pravá Pulsatilla tedy nemluví, je v cizím prostředí a vše šeptá mamince do ucha a ta mi to tlumočí a povídá mi o ní:

  •  „Doma a ve svém prostředí je veselá bytost. Když jdeme někam, nic neříká, neodpovídá. Kouká na mne a já odpovídám za ni. Nerada, když někoho nezná.“

  • „Jde ven s bráchou, jen když jde kamarádem, kterého zná. Když přijdou další kluci, tak nejde. Proč? Ona se stydí.“

  • „Kdysi se hodně bála i malinkých psů. Ani teď by k cizímu nešla. Dlouho se bála i našeho kocoura, teď už ne. Není cizí.“

 

Přestože je homeopatie neustále zatracovaná,  že je to placebo, je to prý jen “cukr” a prý je nevědecká, přesto ji používá anglická královská rodina, představitelé mnohých zemí světa a stovky slavných osobností? (Clinton, Tony Blair, Mahatma Gandhi, Johan Wolfgang Goethe, 7 papežů (Leo XII, Gregory XVI, Pius IX, X, XII; Pavel VI, Jan Pavel II), Charles Darwin, Ludwig van Beethoven, Richard Wagne, Catherine Zeta-Jones, Tina Turner, Cher…)

Vám to ale nemusím povídat. Vy máte s homeopatií vlastní skvělé zkušenosti. Kdo ji pozná na vlastní kůže (nebo u svých dětí), nepotřebuje, aby ho kdokoliv přesvědčoval, jednoduše ví…

Pulsatilla rozhodně patří do domácí homeopatické lékárničky. Je nepřeberné množství situací, kde pomáhá, pokud sedí podobnost – na tu nezapomínejme. 

Když se ptám lidí okolo a také těch, kteří mě sledují, často narážím na několik překážek, která vám brání homeopatii používat:

  • “Já vím, že funguje, ale neumím si vůbec homeopatikum vybrat. Nevyznám se v tom, potřebovala bych jasně vědět, co je na rýmu, co je na kašel, co na nespavost…”
  • “Zažila jsem na sobě, jak mi homeopatie už několikrát pomohla. Ráda si o ní čtu, líbí se mi, že je tak mocná, ale sami se v tom vůbec nevyznám. Ale já bych chtěla ji umět používat aspoň pro vlastní potřebu a pro své děti.”
  • “Někdy i vím, co by mi (dětem) pomohlo, ale pak se ztratím v těch různých potencích a i v dávkování.”
  • “Mám doma několik knih a sleduji články o homeopatii. No přijde mi to jako “džungle” a jsem z toho jelen, co si mám vzít.”

Moc dobře vám rozumím. Já také začínala a vím, jaký guláš na začátku člověk má v hlavě, když potřebuje vyřešit nějakou situaci /teplotu, zvracení, průjem, bolest v krku…

VAROVÁNÍ: Budou vás považovat za homeopata

Tady je snadné řešení, jak si u běžných potíží homeopaticky pomoci

sami, aniž byste se ztratili

v přemíře informací a tápali v potencích a dávkování 

 

⇒ Vytvořila jsem návod, se kterým to zvládnete i vy. Vrátila jsem se v myšlenkách zpět ke svým začátkům a vytvořila Domácí lékárničku tak, aby byla maximálně srozumitelná, stručná a zároveň pomohla ve všech běžných situacích, které nás potkávají.

⇒ Doporučuji pouze ta nejběžnější homeopatika.

⇒ U každého víte jasnou potenci a dávkování.

Dala jsem si záležet a vytvořila k Domácí lékárničce také seznam homeopatik, které je potřeba doma mít. Vy totiž potřebujete homeopatikum hned podat a často to trvá, než je vám v lékárně objednají. Navíc u těch akutních nemocí se projevy docela rychle mění a druhý den potřebujete už třeba úplně jiné. Dám příklad: Napřed teče z nosu jak z kohoutku a potřebujete Alium cepa. Druhý den zhoustne a už potřebujete například Pulsatillu. Proto je dobré mít ten základ doma – být vybaveni.

 

 

“Tento skvělý e-book by měli mít doma všichni, které oslovuje homeopatie – ať už s ní mají nějaké zkušenosti či nikoli. E-book je natolik rozsáhlý, aby si ten správný homeopatický lék pro sebe na míru našel opravdu úplně každý. Zároveň velmi přehledný, že se v něm dokáže zorientovat i laik. Líbí se mi dělení dle jednotlivých zdravotních obtíží. Našla jsem v něm vše, co kdy trápilo naši rodinu. A mnohem víc. Díky za skvělou příručku a velmi praktický seznam a tahák.”

“Dlouho jsem čekala na knihu, která by mi polopatě vysvětlila, proč a jak používat homeopatika. A tento e-book mi dal dokonce více! Je to jednoduchý návod, kde najdete homeopatikum na své potíže a rovnou i s informací, jak ho používat. Konečně! A když v e-booku hledáte, pomůžou vám obrázky na jednotlivých stranách, které jsou vám super tahákem. Navíc seznam homeopatik k vytisknutí, vlastně zmenšený e-book jako tahák, prostě super! Děkuji!”

Něco takového potřebuji, podívám se.

K e-booku Domácí lékárnička automaticky získáváte další bonusy. Nejužitečnější vám bude Seznam k nákupu.

Mrknu se na Domácí lékárničku.

 

 

Něco takového potřebuji, podívám se.

 

K e-booku Domácí lékárnička automaticky získáváte další bonusy. Nejužitečnější vám bude Seznam k nákupu. 

 

 

Mrknu se na Domácí lékárničku.

„I když jako terapeut tradiční čínské medicíny využívám hlavně prostředky medicíny čínské, homeopatie mě vždycky také zajímala. Znám mnoho lidí, kterým dokázala velmi účinně pomoci a i já jsem s ní měl dobré zkušenosti. Někdy dokonce zafungovala přímo zázračně. V minulosti jsem přečetl několik knih o homeopatii, které ale pro mne (jako nehomeopata) byly zbytečně zahlcující, obsáhlé nebo, pokud šlo o knihy typu lékárniček, natolik nesystematické, že se v nich těžce orientovalo. Domácí lékárnička od Ludmily Spáčilové je napsaná velmi jednoduše a stručně, ale zároveň jsem v ní našel všechno, co potřebuji pro co nejsnazší rozhodování jaké homeopatikum zvolit. Spolu s přehledným bonusovým seznamem a tahákem je díky své jednoduchosti to nejlepší a hlavně nejpraktičtější, co jsem na téma homeopatie četl.“

„Domácí lékárnička je pro mě ucelená první pomoc, kterou mám vždy po ruce uloženou v mobilu. Spolu s nejvíc používanými homeopatiky jsem ji nespočetněkrát použila jak doma, tak na cestách, kde mi pomohla najít tu správnou první pomoc třeba na popáleninu nebo náhlou horečku syna. Moc díky Lídě, že si dala tu práci a sepsala základy, které se hodí každému, kdo nechce doma používat rutinně ibuprofen apod.“

„Díky moc, Lído, za tento eBook. Myslím, že je naprosto dokonalý. Pro laiky bývá hodně komplikované, ne-li nemožné, se běžně zorientovat ve velkém množství homeopatik: symptomy, podle kterých je vybírají, se často u jednotlivých léků prolínají, ne vždy celý popis odpovídá jejich problémům nebo naopak – na tentýž problém jim „sedí“ více léků….informací je většinou moc. Na druhou stranu – nelze příliš zjednodušovat a říci, že např. na rýmu je vždy vhodné běžně doporučované Alium cepa. Je potřeba posoudit symptomy, pocity a vybrat z více léků. Tento eBook vše toto skvěle řeší: je stručný, jasný, přitom ale výstižný, na každou uvedenou nemoc je na výběr vždy z několika léků a dokonale pokrývá všechny běžné problémy, které mohou v životě nastat. Doporučila bych ho určitě každému, kdo nechce homeopatii studovat ani se léčit dlouhodobě (konstitučně) a chce postupně nahrazovat chemické léky přírodními.“

„Ebook Domácí lékárnička je pro všechny, kteří mají rádi léčbu bez chemie. Díky homeopatikům tělu pomůžete nemoc zlikvidovat a v krátké době pocítíte znatelnou úlevu. Homeopatika u nás doma používáme běžně a díky ebooku nebudu muset volat lékaři a platit zbytečně za rady. Je to krásně seřazeno podle nemocí, jednoduše si vyberete správný druh podle popisu příznaků, které Vás trápí. Vaše léčba se díky homeopatikům výrazně zkrátí a vyhnete se chemickým lékům s nežádoucími účinky.“

Přesně něco takového potřebuji!

error: Content is protected !!